Üdvözöljük a

Határon átnyúló társadalmi párbeszéd, fiatalokat érintő kérdések, world café | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Határon átnyúló társadalmi párbeszéd, fiatalokat érintő kérdések, world café

Szerző: Weller Diána | 2018. június 12.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara is tagja annak a nemzetközi projekt partnerségnek, amely célja, hogy a Közép-kelet európai országok Duna menti régiói társadalmi párbeszédeket folytassanak a közös európai jövőről. A program keretében a résztvevők áprilisban egy tréningen vettek részt, ahol különböző módszerekkel ismerkedtek meg a határon átnyúló társadalmi párbeszédek lebonyolításáról.

Június 8-án, Vukováron csodás környezetben - a Vukovári Városi Múzeum kertjében - lezajlott az első párbeszéd, amelyen szerb, horvát és magyar fiatalok mélyedtek el határon átnyúló, fiatalokat érintő témákban. Szó volt többek között a turizmus erősítésének lehetőségeiről, a sportról, politikáról és a munkaerő kérdéskörében az elvándorlás okairól és lehetséges megoldásokról.

 

A párbeszéd folytatásához a World Café módszerét használták a szervezők, ami egy egyszerű módszer, hogy lényegi kérdésekkel kapcsolatos társalgások élő hálózatát hozza létre a való élet szolgálatában. Egy meghatározott keretek között zajló laza beszélgetés, amely lehetővé teszi, hogy új utakat találjunk a munkában, életben vagy akár nemzetközi együttműködésekben.

 

Az összegyűjtött ötleteket, javaslatokat a szervező vukovári Európa Ház dolgozza fel és juttatja el a résztvevőknek. Ez jó alapja lehet későbbi együttműködéseknek, közös programok kidolgozásának.

Baranya megyét a Miroslav Krleza Horvát Gimnázium tanulói, tanárai, a Mozgáskorlátozottak Baranya Megyei Egyesületének tagjai és Kamaránk kollégái képviselték.

 

A következő párbeszédre szeptemberben a szerbiai Bácska Palánkán kerül sor.