Üdvözöljük a

Kevés a jó szakkönyv és a gyakorlásra fordítható idő | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kevés a jó szakkönyv és a gyakorlásra fordítható idő

Szerző: Sz.K.| | 2007. május 3.

A villanyszerelők mestervizsga felkészítő tanfolyamának Pécsett a Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskola ad helyet. Évek óta, Wind Ferenc mérnök-tanár vezeti ezeket a kurzusokat. 

 - A villamosság minden része érdekel a szereléstől egészen a kivitelezésig - kezdi beszélgetésünket Wind Ferenc, aki már több mint negyven esztendeje áll a katedrán, s vezeti be a villamosság rejtelmeibe tanítványait. - A villanyszerelők mestervizsgára történő felkészítésében már ötödik éve veszek részt, ami különösen szép feladat, mert a tanfolyam során a villamossággal kapcsolatos legújabb ismeretek kerülnek terítékre. Meg azért is jelent számomra nagy élményt, mert erre a képzésre azok jelentkeznek, akik szeretnék a tudásukat gyarapítani. A megszerzett ismeretek birtokában kibővíthetik vállalkozásuk tevékenységi körét, a szerelés mellett jogosultakká válnak egy épület villamos-hálózatának megtervezésére, kivitelezésére is. Ennek feltétele ugyanis, hogy mesterlevéllel rendelkezzenek. A legtöbb jelölt elsősorban a tudása felfrissítése miatt jött, amelyet szeretne összhangba hozni az öt év alatt megszerzett szakmai gyakorlattal. Tudomásul kell venni, a nem használt ismeretek fokozatosan elvesznek, akár azok 20-30 százaléka is.

  Mint mondja, a mostani csoportban például - amire korábban nem volt példa - van egy 70 éves mesterjelölt is. Varenke Miklós pécsi villanyszerelő 1954-ben végzett a Zipernowskyban. Őt a kíváncsiság vezérelte, az új eljárások, anyagok megismerése, meg az, hogy képtelen ölbe tett kézzel otthon ülni, úgy érzi csinálnia kell valamit, ezért döntött úgy, hogy leteszi a mestervizsgát. Úgy gondolta, kevés ha önmaga néz utána a dolgoknak, profi tudást szeretne. 

 A többfokozatú mestervizsga utolsó eleme a szakmai elmélet és gyakorlat. Az elméleti felkészítés során a fő hangsúly a miérteken van. Wind Ferenc állítja, nagyon fontos tudni, hogy a vezetékek bekötésének sorrendjét mi határozza meg, s egy berendezésben az egyes folyamatok miért úgy zajlanak le, miért úgy és nem másként tervezték meg. Nagy problémának tartja azonban, hogy mindehhez hiányoznak a jó tankönyvek, szakkönyvek.

 - Sokan rutinból már jól végrehajtanak egyes feladatokat, de azt is tudni kell egy mesternek, hogy az egyes berendezések, gépek miként működnek, hogyan épülnek fel - állítja Wind Ferenc. - Az érdemtelenül háttérbe szorított szakrajz készítésére is nagy hangsúlyt helyezünk. Véleményem szerint ugyanis egy műszaki embernek fontos az ismerete. Nem is értem, hogy a szakiskolák tananyagából miért került ki, hiszen aki rajzolni tud annak rendezettebb a munkája és a szépérzéke is fejlettebb. A számítógép nem pótolja az embert, s annak a látásmódját. Sajnos ma már az a helyzet állt elő, hogy a munka egyre több, miközben a jó szakember egyre kevesebb. Nagyon sok olyan embert kell bevonni a munkába, aki csak részterületeket ismer, átfogóan egy folyamatot nem, pedig fontos lenne, hogy az épületek kivitelezése során villanyszerelő készítse el a villamoshálózat kiépítéséhez szükséges terveket, rajzolja meg a rendszert. Tudjon rajz alapján dolgozni, vagy akár az alvállalkozóját ellenőrizni, hogy minden csatlakozó, szerelvény a megfelelő helyre került-e.

 A tanfolyam ideje alatt a hallgatók megismerkednek az új berendezések, készülékek szabályos használatával működésbe helyezésével, valamint az érvénybe lépett új szabványokkal.

 - A szabványok olyan gyorsan változnak, hogy ezek megtanulását otthoni feladatként kapják a hallgatók, az összegyűjtésükben segítünk nekik – mondja Wind Ferenc. - A tanfolyamon inkább olyan dolgok kerülnek terítékre, amelyeket meg kell érteni. A villanyszerelő szakma nagy fejlődésen ment át, ezért is fontos a legújabb anyagok, eljárások megismerése. Az elmúlt években sok cég jött be az országba. Egy villanyszerelőnek tisztában kell lennie azzal, melyik termékei a legjobbak,  a leggazdaságosabbak egy adott rendszer kiépítéséhez.

 Véleménye szerint kevés a gyakorlatra fordítható idő, egy kicsit több jobb lenne, mivel ez a vizsga leglényegesebb része. Kevés a gyakorláshoz szükséges anyag is. Olyan volt tanítványaik segítenek ennek áthidalásában, akiknek jól működő vállalkozásuk van. Többek között Hirth Ferenc, a Kontakt Kft. tulajdonos ügyvezetője, aki gyakorlótáblákat készít részükre, s alapanyagokat ad hozzá, de az E-ON is besegít. A sikeres vizsga záloga a gyakorlati rész, ugyanis az itt szerzett pontok adják a végeredmény jelentős részét. Hibázni csak egyszer lehet, de annak aki nem találja a hiba okát, ismételnie kell.