Üdvözöljük a

Biztos munkahely vár a tanulóikra | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Biztos munkahely vár a tanulóikra

Szerző: Sz.K. | 2017. február 28.

A hatalmas üzemcsarnok egyaránt szolgál raktárként és itt folyik a különböző alaplapok gyártása is. Az emeleti tárgyalóba vezető lépcső mellett kialakított műhelyekben már a kész termékek minőségi ellenőrzése folyik.

  - Elektronikai műszerészek gyakorlati képzése folyik nálunk - kezdi beszélgetésünket Dallos László, a Z Elektronikai Kft. tulajdonos-ügyvezetője. - Ipari - orvostechnikai, autóipari - elektronikai termékeket gyártunk bérmunkában.

 A cég elődje a Zákány Elektronika Kft. nevét az alapítójáról, dr. Zákányi Lászlóról, a Pollack Mihály Műszaki Főiskola egykori tanáráról kapta, aki a saját fejlesztéseinek ezen a módon teremtette meg a gyártási hátteret. Dallos László maga is ennél a cégnél dolgozott mérnökként 2001 és 2004 között, majd néhány évet az Elcoteqben is eltöltött szintén mérnökként.

 - Még az Elcoteqben dolgoztam, amikor Zákányi László azzal keresett meg, társuljak be a cégbe - folytatja tovább Dallos László. - Ekkor indult - a jelenleg is fő profilnak számító - bérmunkában történő elektronikai termékek gyártása, e mellett azonban a fejlesztések is megmaradtak.  

 Jelenleg ötven fővel működő cég alkalmazottjainak egy ötöde felsőfokú végzettségű, akik vezetői feladatokat látnak el, valamint fejlesztő mérnökként tevékenykednek. Az elmúlt időben folyamatosan fejlesztették a gépparkjukat, az automata gyártósorok beszerzésével lehetőség nyílt a kis és közepes sorozatú alaplapokra különböző nyomatott áramkörökhöz szükséges alkatrészek beültetésére és elektronikai összeszerelésére is, majd az SMT gyártás kiegészítéséhez szelektív hullámforrasztó berendezést is beszereztek. A kézi összeszerelés is része az általuk végzett tevékenységnek. Egyes termékek - az első lépéstől az utolsóig - náluk készülnek, tőlük már a megrendelők közvetlenül a boltokba szállítják ki azokat. Egyebek mellett gyártanak targoncákhoz vezérlőpaneleket, az autóiparnak mintaszériában különböző elektronikai egységeket, de biztonságtechnikai berendezésekhez is készülnek náluk különféle termékek.

  - Az általunk gyártott termékek ötven százaléka Németországba megy, a több a hazai - köztük több pécsi - kis- és közepes méretű vállalkozások, valamint startup cégek megrendelésére készül - emeli ki a cégvezető. - Folyamatosan fejlődik ez az ágazat, amit követnünk kell, s egyre nő a megrendelések száma is. Miután nagyon magas minőségi színvonalat várnak el tőlünk, ezért nagy hangsúlyt fektetünk a szakembergárdánk utánpótlásának kinevelésére is.

 Mint mondja, annak idején elsőként főiskolásokat fogadtak, a villamosmérnök hallgatók töltötték náluk a nyári szakmai gyakorlatukat. A cél a fejlesztő mérnökök számának növelése volt. Négy évvel ezelőtt kapcsolódtak be a pécsi Simonyi Károly Szakközép- és Szakiskolában folyó duális képzésbe.

 - Megkerestük az iskola vezetőségét azzal, hogy mint gyakorlati képzőhely fogadnánk tanulókat - avat be a kezdetekbe Dallos László. - Nyári szakmai gyakorlatra már érkeztek is diákok az iskolából, akik közül az ez idő alatt nyújtott teljesítményük apján kiválasztottunk néhányat, akiket ősztől tanulószerződéssel alkalmaztunk. E mellett továbbra is fogadtunk főiskolai hallgatókat, valamint a Zipernowsky Műszaki Szakközépiskolából a technikus jelölteket. A 2015-ös tanévtől már az egyik mérnökünk vállalkozott arra, hogy aktív szerepet vállal a tanulók gyakorlati képzésében. Az ő felügyelete mellett vesznek azóta részt a mindennapi munkában. Eleinte egyszerűbb műveletek végeznek el, s folyamatosan kapcsolónak be a tényleges termelésbe. Jelenleg három tanulónk van, akik idén végeznek. Szeretnénk, ha maradnának.

  Kitért arra is, hogy volt olyan év, amikor a szakmunkás-bizonyítvány megszerzését követően a tanulók közül volt, aki továbbtanult, főiskolára ment.  Mint mondja, eddig mindig szerencséjük volt, mert a tanulóikat érdekelte a szakma, s már az is jó hatással volt a teljesítményükre, hogy abban a tudatban végezték a tanulmányaikat, ha megfelelnek a cég által támasztott követelményeknek - emberileg, szakmailag egyaránt - biztos munkahely vár rájuk a végzést követően. A következő tanévben szintén három tanulót szeretnének fogadni. E mellett a terveik között szerepel, hogy bekapcsolódnak a felsőoktatási duális képzésbe is.