Üdvözöljük a

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Műszaki arculatot építünk!

2018. július 5.

Személyautók alkatrészei, orvostechnikai eszközök, elektronikai termékek Európa szinte minden országába, biotechnológiai fejlesztések az európai piacra, szoftver és applikáció a globális piacra – ez csak néhány azokból a termékekből, amelyek pécsi és baranyai vállalkozásoknál készülnek igen magas minőségben. Kevesen tudják, hogy helyi cégek a világpiacra termelnek.

Nem volt könnyű, de megérte

2018. július 5.

Nem volt könnyű időpontot keresni ahhoz, hogy napközben leüljünk beszélgetni Lovász Milán, szakácsmesterrel, a pécsi Rundó Étterem konyhafőnökével. Már kora hajnalban kezdődik a munkanapja, az aznapi menüsor előkészítésével, a hozzávalók beszerzésével, s egészen az ebédidő lejártáig tart.

Tanulás, fejlesztés és szigorú pénzügyi gazdálkodás

2018. július 5.

Elkészítették a Magyar Tudományos Akadémia épületének szakértői véleményét, egy horvát-magyar együttműködéssel végrehajtott kettős projekt keretében pedig komplex tervet a csurgói Korona Szálló Csokonai Mozivá átalakításához. Nemesvámos-Balácán a Villa Romanaban a komplett kiállítótér térlefedésének cseréjével a bemutató épület felújítását tervezték, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház „anyaépületének” esetében pedig a tartószerkezeti tervezését és épületdiagnosztikáját végezték el.

Autóteszt – Renault Scenic Energy TCe 140 – Aubert Gábor

2018. július 5.

A szoftverfejlesztéssel foglalkozó Webstar Csoport Kft. szakmai projektvezetője a Nyitrai Autóház Renault Scenic tesztautóját próbálta ki, amelyben az új 1.33 literes turbómotor dolgozott. Az új erőforrás kívülről ugyan nem látszott az autón, ám a Scenic ma is olyan, mintha egy megelevenedett tanulmányautó lenne.

A minőségi vendéglátás a cél

2018. május 29.

Értékesítő, étteremvezető, majd társtulajdonos – ezt az utat járta be Nagy Katalin, a pécsi Pezsgőház étterem vezetője az elmúlt több mint 10 évben, ugyanazon a helyen. A patinás, 150 éves múltra visszatekintő épületben működő vendéglátóhely különböző rendezvények elegáns helyszíne, a házban található, a 21. század dizájnjának megfelelő modern Littke rendezvényterem pedig új dimenziókat nyitott a vendéglátásban. Katalin másfél évvel ezelőtt vette át korábbi főnökétől az étterem üzemeltetését és mint mondja, nem sok mindent változtatott, csupán „magára szabta” a helyet.

 

Kivívta az ország egyik legelismertebb cipészének elismerését

2018. május 29.

A tanműhely már csendes, a gépek pihennek. Hallgató Zoltán cipőkészítő-mesterrel, a szigetvári Manifaktor Kft. szakoktatójával a mellett lévő, teremben ülünk le beszélgetni, miután visszaérkeztünk az üzemcsarnokból. A falakon elhelyezett tárlók mindegyikében divatcipők. Az egyikben egy különleges darab, egy úgynevezett fehér, fekete betétes gengszter-cipő, felette pedig két oklevél.

Speciális árucikk: mobiltelefonos audio guide

2018. május 29.

Nagy sikere van a majdnem egy éve bevezetett, QR-kód felhasználásával működő tárlatvezetésnek a pécsi Zsolnay Negyedben, a Zsolnay Mauzóleumban, illetve a Cella Septichorában. A saját mobileszközünkön használható Visitor Guide alkalmazással csak be kell olvasni az ott található QR-kódot, letölteni egy applikációt a telefonra, és ennek segítségével a kiállítási térben elhelyezett kódok segítségével rengeteg új szöveges, képi információhoz, valamint rövid, 1-2 perces hanganyagokhoz is juthatunk, de akár animációt is megnézhetünk. Mindezt több idegen nyelven. Az applikáció android és IOS készülékekre is használható. Az alkalmazást a pécsi ISTF Kft. és partnercége fejlesztette, Urbán István társtulajdonost az eddigi tapasztalatokról, illetve e speciális áru értékesíthetőségéről kérdeztük.

A „talált” üzleti lehetőség: céglogó-animáció készítés

2018. május 29.

Jó példa arra a pécsi BÁMA-PRESS Kft., hogy egy vállalkozás sikeréhez a szaktudás és a szorgalom mellett néha a szerencsére, jobban mondva a nyitott szemre is szükség van. A társaság ügyvezetője, Czéh Bálint élelmességének köszönhetően már nem az első alkalommal vette észre az üzleti lehetőséget. Most céglogó-animációk készítésébe kezdett.

Ökocímkés védjegyet kapott Dél-Dunántúl egyik legkorszerűbb távhőszolgáltatója

2018. július 5.

Negyed évszázadnyi működés önmagában is jelentős egy vállalkozás életében, az pedig külön elismerést érdemel, ha a cég mindezt partnerei megelégedésére és környezete védelmével teszi. A Mohács város területén a távfűtést és a melegvíz szolgáltatást végző Mohács-Hő Hőszolgáltató Kft. az elmúlt évek beruházásainak köszönhetően jelentős mértékben javította a hőszolgáltatás stabil üzemeltetését és energiahatékonyságát. A vállalat a környezetbarát technológia alkalmazásával hozzájárul a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez, az egészségesebb légtér biztosításához, és ezáltal a fenntartható fejlődéshez.

Folyamatosan fogadnak tanulókat

2018. július 5.

Egyre több szakmában okoz gondot a szakember-utánpótlás. Lassan a gazdaság minden egyes területére begyűrűzik ez a probléma, azonban vannak kivételek is, amikor a képzésben bekövetkező változások hatására megnő a tanulók száma. Az Elektro-Uno Bt.-nél az utóbbi években nem jelent gondot a tanulóképzés, folyamatosan fogadnak műszaki cikk eladó tanulókat.

Mindegy, hogy Svájc vagy Magyarország, a sport nem maradhat el

2018. július 5.

Mivel az ideje felét Svájcban tölti a sportruházat gyártásával és értékesítésével foglalkozó pécsi Crestyle Kft. ügyvezetője, Armin Lustenberger, így nehéz rendszert vinnie a sportolásba. Magyarországon inkább benti edzéseket tart, Svájcban azonban outdoor sportokat űz. Pont ez a kétlakiság az, ami a magányos sportolás felé tereli az üzletembert.

 

Open4Business: a fókusz a kreatív-, az IT- és a gépiparon

2018. május 29.

A korábbiaknál is nagyobb érdeklődésre tarthat számot az Open4Business nemzetközi konferencia és üzletember-találkozó, amelyet az idén már harmadik alkalommal rendez meg október 3. és 5. között az Enterprise Europe Network magyarországi hálózatának dél-dunántúli irodája a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával karöltve. Igen sokszínű, az aktuális kérdéseket és a legújabb trendeket átfogó szakmai programokkal várják a résztvevőket. A tematikus rendezvények idén kifejezetten a kreatív-, az IT- és a gépipari szektorokat célozzák meg, nem véletlenül, hiszen ezek az ágazatok kiemelkedő szerepet játszanak a baranyai gazdaság előrelépésében. Az ágazatok folyamatos fejlődésében és a régióban való megszilárdulásában különösen fontos szerepet kapnak a nemzetközi kapcsolatok, illetve együttműködések, amelyekből néhány már a korábbi Open4Business rendezvényeknek köszönhetően született meg.  

A jó szakemberek hamar elkelnek

2018. május 29.

A pécsi M4-Tech Kft. egykori raktárában is ma már termelő munka folyik. Nemrégiben két megmunkáló gépet - egy újat és egyet kéz alól - vásároltak, beüzemelésüket is már megkezdték. Két műszakban gyártanak német, osztrák valamint hazai vállalkozások, cégek speciális, a fémforgácsoláshoz szükséges egyedi szerszámokat- és alkatrészeket. Kis szériában egyedi és professzionális forgácsolószerszámokat, gépegység-elemeket is készítenek, de foglalkoznak alkatrészek sorozatgyártásával is. Munkájuk folyamatosan van, azonban a megrendelések teljesítése nem egyszerű feladat.

Bármikor érdemes nekiállni az idegennyelv-tanulásnak

2018. május 29.

A hazai kis- és középvállalkozások külföldi piacra jutásának egyik legnagyobb gátja az idegennyelv-tudás hiánya. Hiába kitűnő minőségű és kedvező árú az általuk kínált termék vagy szolgáltatás, ha a nyelvi nehézségek megakadályozzák őket abban, hogy azokat „eladják” a lehetséges külföldi partnereknek. Az Enterprise Europe Network (EEN) hálózat is angol nyelven kommunikál, mint ahogy az októberi, a kamara által szervezett pécsi nemzetközi üzletember-találkozó, az Open4Business nyelve is az angol lesz. A rendezvényig visszalévő időt érdemes a felkészülésre szánni, akár az angolnyelv-tudást csiszolni, akár tárgyalástechnikai ismereteket tanulni. A pécsi KATEDRA Nyelviskola mindkettőben tud segíteni.

A felmérésből megtudtuk: jó irányba haladunk

2018. május 29.

Bár Kresz Erika, a fröccsöntéssel, szerszámkészítéssel és termék-összeszereléssel foglalkozó pécsváradi Kresz & Fiedler Kft. tulajdonos-ügyvezetője azt mondja, hogy „mi nem innovációval foglalkozunk”, a beszélgetés végére maga is azzal szembesül, hogy folyamatos fejlődésük maga az innovatív tevékenység. A 28 éve működő vállalkozás növekedése, piaci elismertsége az infrastrukturális, a technológiai és a szervezeti innovációnak köszönhető. Ezt megrendelőik értékelték, értékelik, és ma már el is várják tőlük. Ennek köszönhető, hogy a vállalkozást bevonják az új termékeik fejlesztésébe.