Üdvözöljük a

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Open4Business: a fókusz a kreatív-, az IT- és a gépiparon

2018. május 29.

A korábbiaknál is nagyobb érdeklődésre tarthat számot az Open4Business nemzetközi konferencia és üzletember-találkozó, amelyet az idén már harmadik alkalommal rendez meg október 3. és 5. között az Enterprise Europe Network magyarországi hálózatának dél-dunántúli irodája a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával karöltve. Igen sokszínű, az aktuális kérdéseket és a legújabb trendeket átfogó szakmai programokkal várják a résztvevőket. A tematikus rendezvények idén kifejezetten a kreatív-, az IT- és a gépipari szektorokat célozzák meg, nem véletlenül, hiszen ezek az ágazatok kiemelkedő szerepet játszanak a baranyai gazdaság előrelépésében. Az ágazatok folyamatos fejlődésében és a régióban való megszilárdulásában különösen fontos szerepet kapnak a nemzetközi kapcsolatok, illetve együttműködések, amelyekből néhány már a korábbi Open4Business rendezvényeknek köszönhetően született meg.  

A jó szakemberek hamar elkelnek

2018. május 29.

A pécsi M4-Tech Kft. egykori raktárában is ma már termelő munka folyik. Nemrégiben két megmunkáló gépet - egy újat és egyet kéz alól - vásároltak, beüzemelésüket is már megkezdték. Két műszakban gyártanak német, osztrák valamint hazai vállalkozások, cégek speciális, a fémforgácsoláshoz szükséges egyedi szerszámokat- és alkatrészeket. Kis szériában egyedi és professzionális forgácsolószerszámokat, gépegység-elemeket is készítenek, de foglalkoznak alkatrészek sorozatgyártásával is. Munkájuk folyamatosan van, azonban a megrendelések teljesítése nem egyszerű feladat.

Bármikor érdemes nekiállni az idegennyelv-tanulásnak

2018. május 29.

A hazai kis- és középvállalkozások külföldi piacra jutásának egyik legnagyobb gátja az idegennyelv-tudás hiánya. Hiába kitűnő minőségű és kedvező árú az általuk kínált termék vagy szolgáltatás, ha a nyelvi nehézségek megakadályozzák őket abban, hogy azokat „eladják” a lehetséges külföldi partnereknek. Az Enterprise Europe Network (EEN) hálózat is angol nyelven kommunikál, mint ahogy az októberi, a kamara által szervezett pécsi nemzetközi üzletember-találkozó, az Open4Business nyelve is az angol lesz. A rendezvényig visszalévő időt érdemes a felkészülésre szánni, akár az angolnyelv-tudást csiszolni, akár tárgyalástechnikai ismereteket tanulni. A pécsi KATEDRA Nyelviskola mindkettőben tud segíteni.

A felmérésből megtudtuk: jó irányba haladunk

2018. május 29.

Bár Kresz Erika, a fröccsöntéssel, szerszámkészítéssel és termék-összeszereléssel foglalkozó pécsváradi Kresz & Fiedler Kft. tulajdonos-ügyvezetője azt mondja, hogy „mi nem innovációval foglalkozunk”, a beszélgetés végére maga is azzal szembesül, hogy folyamatos fejlődésük maga az innovatív tevékenység. A 28 éve működő vállalkozás növekedése, piaci elismertsége az infrastrukturális, a technológiai és a szervezeti innovációnak köszönhető. Ezt megrendelőik értékelték, értékelik, és ma már el is várják tőlük. Ennek köszönhető, hogy a vállalkozást bevonják az új termékeik fejlesztésébe.

Sportból épít üzletet aktív mami

2018. május 29.

Active_mum_life – ezzel a márkanéven azonosítják most már világszerte Csíkos Andrásnét, Jucát, egy pécsi háromgyermekes édesanyát, aki a közösségi oldalakon arra tanítja követőit, hogy otthon, kisbabával is végezhetnek olyan mozgást, amelytől fitté válnak. Juca tulajdonképpen a szülés utáni depressziójának leküzdésére találta ki a módszert, amellyel még egy amerikai apuka 50 kg-os fogyását is segítette, mára azonban üzleti vállalkozássá érett a mindennapi mozgás. Egyre több cég lát lehetőséget az Instagramon százezres követőtáborral rendelkező fiatal anyukában.

Kukta - Pichler Józsefné

2018. május 29.

Pichler Józsefné Piroska a gasztonómia szerelmese, aki tanárként a férjén keresztül cseppent bele a professzionális vendéglátás világába. Ma már aktív nyugdíjas: a szakképzés működését bizottsági elnökként, cukrászok, szakácsok vizsgáit irányítva segíti.

Együtt, összefogva: megalakult a Dél-Dunántúli Építőipari Klaszter

2018. május 2.

29,6 százalékkal nagyobb teljesítmény nyújtott az építőipari termelés 2017-ben a korábbi évhez képest. A KSH adatai alapján az épületek építésének volumene 28,9, az egyéb építményeké 45,3 százalékkal nőtt tavaly. A számok ugyan biztatóan alakulnak – továbbra is folytatódnak az uniós forrásokon alapuló fejlesztések, illetve a Családi Otthonteremtési Kedvezménynek és a kedvezményes lakásáfának köszönhetően lendületet kapott újlakás-építések is –, ám az ágazatban kialakult munkaerőhiány súlyos gondot okoz a vállalkozások számára, hiszen alig akad szakképzett munkaerő. Többek között ez utóbbi probléma megoldására is alakult meg a kamara menedzselésével 15 taggal 2018 márciusában a Dél-Dunántúli Építőipari Klaszter (DDÉK).

Aki mindent tudott a Volkswagenekről

2018. május 2.

Több mint ötven évet dolgozott aktív autószerelőként Baranyai Bálint. Fő profilja a Volkswagen autók teljes körű szerelése, szervizelése volt, amelyben olyan szakértelemre tett szert, amivel nemzetközi hírnevet szerzett. Sok éves tapasztalatait felhasználva, energiáit és anyagi erőforrásait nem kímélve élete végéig aktívan részt vett a fiatalok minőségi képzésében, más szakmáknak, vállalkozásoknak is példát mutatva a hivatás iránti elkötelezettségben és a jövő generációinak felkészítésében. Baranyai Bálint munkásságát a kamara Életmű Díjjal ismerte el. A díjat felesége vette át. A díjátadó után nem sokkal Baranyai Bálint 88 éves korában elhunyt.

A minőségi vendéglátás a cél

2018. május 29.

Értékesítő, étteremvezető, majd társtulajdonos – ezt az utat járta be Nagy Katalin, a pécsi Pezsgőház étterem vezetője az elmúlt több mint 10 évben, ugyanazon a helyen. A patinás, 150 éves múltra visszatekintő épületben működő vendéglátóhely különböző rendezvények elegáns helyszíne, a házban található, a 21. század dizájnjának megfelelő modern Littke rendezvényterem pedig új dimenziókat nyitott a vendéglátásban. Katalin másfél évvel ezelőtt vette át korábbi főnökétől az étterem üzemeltetését és mint mondja, nem sok mindent változtatott, csupán „magára szabta” a helyet.

 

Kivívta az ország egyik legelismertebb cipészének elismerését

2018. május 29.

A tanműhely már csendes, a gépek pihennek. Hallgató Zoltán cipőkészítő-mesterrel, a szigetvári Manifaktor Kft. szakoktatójával a mellett lévő, teremben ülünk le beszélgetni, miután visszaérkeztünk az üzemcsarnokból. A falakon elhelyezett tárlók mindegyikében divatcipők. Az egyikben egy különleges darab, egy úgynevezett fehér, fekete betétes gengszter-cipő, felette pedig két oklevél.

Speciális árucikk: mobiltelefonos audio guide

2018. május 29.

Nagy sikere van a majdnem egy éve bevezetett, QR-kód felhasználásával működő tárlatvezetésnek a pécsi Zsolnay Negyedben, a Zsolnay Mauzóleumban, illetve a Cella Septichorában. A saját mobileszközünkön használható Visitor Guide alkalmazással csak be kell olvasni az ott található QR-kódot, letölteni egy applikációt a telefonra, és ennek segítségével a kiállítási térben elhelyezett kódok segítségével rengeteg új szöveges, képi információhoz, valamint rövid, 1-2 perces hanganyagokhoz is juthatunk, de akár animációt is megnézhetünk. Mindezt több idegen nyelven. Az applikáció android és IOS készülékekre is használható. Az alkalmazást a pécsi ISTF Kft. és partnercége fejlesztette, Urbán István társtulajdonost az eddigi tapasztalatokról, illetve e speciális áru értékesíthetőségéről kérdeztük.

A „talált” üzleti lehetőség: céglogó-animáció készítés

2018. május 29.

Jó példa arra a pécsi BÁMA-PRESS Kft., hogy egy vállalkozás sikeréhez a szaktudás és a szorgalom mellett néha a szerencsére, jobban mondva a nyitott szemre is szükség van. A társaság ügyvezetője, Czéh Bálint élelmességének köszönhetően már nem az első alkalommal vette észre az üzleti lehetőséget. Most céglogó-animációk készítésébe kezdett.

Jó hely - Piccola Toscana

2018. május 29.

Gianluca Rossi öt évvel ezelőtt érkezett Pécsre, hogy itt is autentikus olasz-toszkán konyhával szerezzen örömöket a vendégeknek. A Piccola Toscanát, a Kórház téren már saját vállalkozásként indította, üzlettársával Bebtó Zoltánnal, aki ennek az interjúnak az elkészítésében is segített.

Autóteszt – Citroen C4 Cactus– Ferkov István

2018. május 29.

A szakmunkások gyakorlati oktatásával foglalkozó Tan-Szak Kft. szakoktatójáról azt mondták kollégái, hogy nemcsak remek oktató, hanem az autók iránt is érdeklődik. Ez igaz is volt, az FX Autóház Schroll József útra költözött Citroen szalonjából kapott Citroen C4 Cactus tesztjére már felkészülten érkezett.

Aki elhozta az üvegfóliát Magyarországra

2018. május 2.

Bátorságának, vállalkozó és az újdonságra nyitott szemléletének, valamint kitartásának is köszönhető, hogy az évtizedekkel ezelőtt másodállásként végzett gmk-ból mára több embernek megélhetést nyújtó, szakmailag irányadó és elismert cég lett a Solar-Control Napvédelmi Kft. Schunk József nevét az 1980-as években az üvegfóliázás kapcsán ismerték meg országszerte, de ez a tevékenység csak a kezdetet jelentette. Mára azon kevesek közé tartozik, akik szinte mindent tudnak az árnyékolástechnikáról, állandóan keresi a külföldi kiállításokon és vásárokon az új megoldásokat, hogy azokkal a magyarokat is gazdagítsa. Az utóbbi években azért is sokat tett, hogy a közeljövőben elindulhasson egy új szakma, az árnyékolástechnikai-szerelő képzés.