Üdvözöljük a

Az Ománi Szultán Kincsei - Zsolnay kiállítás | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az Ománi Szultán Kincsei - Zsolnay kiállítás

Szerző: Dr. Misákné Schmidt Enikő | 2007. június 27.
A legnagyobb magyar fazekasként emlegetett Zsolnay Vilmos kísérletező kedvének, állandó újításainak köszönhetően manapság is három olyan termékcsoport /Zsolnay porcelán, Zsolnay eosin és Zsolnay pirogránit/ készül a Zsolnay Porcelánmanufaktúrában, amelyek már több mint száz éve őrzik egyediségüket. Ez pedig a mai világméretű versenyben igazi kuriózumnak számít.

A közelmúlt legnagyobb kihívását a manufaktúra számára az ománi szultán rendelése jelentette. A szultán újonnan épülő palotájához a múlt legkiválóbb, legművészibb és legkülönlegesebb, historizáló stílusban készült Zsolnay tárgyait választotta ki múzeumi tárgyak alapján. Mivel a legtöbb termékről nem állt rendelkezésre a különleges kivitelezési technikákat leíró dokumentáció, az első látásra szinte megvalósíthatatlannak tűnő megrendelés jobb minőségben készült el, mint az eredeti. Ez persze nemcsak a Zsolnay szakembereinek kiválóságát dicséri, hanem időközben a termelés, az alapanyagok és mázak nagyarányú fejlődésen, korszerűsödésen mentek keresztül. Ez a kihívás a bizonyítéka annak, hogy a Zsolnay jelenleg is képes minden korábbi termékének reprodukálására, mégpedig kiváló minőségben. A manufaktúra teljesítményét a szultán újabb megrendelésekkel honorálja.

Az ománi szultán számára készült Zsolnay tárgyak megtekinthetők:

Helyszín: Csukás ház, 7621 Pécs, Perczel M. u. 14.

Megtekinthető: 2007. június 30 – július 31-ig

Nyitva tartás: 10.00-13.00, 15.00-18.00 óráig

 

A CSUKÁS HÁZ ZSOLNAY MAJOLIKA PORTÁLJA

A későbbi tulajdonosáról Csukás-háznak nevezett, Perczel utca 14. szám alatti épület 1871-ben épült Hoffmann Károly asztalosmester megbízásából. Miután az udvari épületrészben berendezett bútorgyár kinőtte belvárosi telephelyét, a siklósi külvárosba kiköltöztetett üzem helyén a cég bemutatótermet és üzletet létesített. Ennek portáljaként készült el 1897-ben a lakóház nyugati rizalitját díszítő, a színes majolizált Zsolnay pirogránit használatának köszönhetően figyelemfelkeltő üzletbejárat. A historizmus szellemének megfelelően a korszerű anyag történeti stílusköntösben, a reneszánsz formavilágát idézve jelent meg. A majolika portál 120 éves évfordulójára a lakóházat a FORT-Ingatlan Kft. építette újjá. A város épített szövetének egyik üde színfoltját képviselő portál művészettörténeti és ipartörténeti jelentőségét az adja, hogy több mint száz éve hirdeti Pécs egykori iparosainak magas színvonalú munkásságát, a Zsolnay gyár világhírű épületkerámiáinak kiváló minőségét, ízlésformáló szerepét, esztétikai hatását. Örvendetes ezért, hogy a műemléki védettséget élvező épület újra egykori szépségében tündököl.

Helyszín: Csukás Ház - Pécs, Perczel M. u 14
Időpont: 2007. 06. 30. 13:59 - 2007. 07. 31. 13:59
Jelentkezés határideje: 2007. 06. 27. 13:59