Üdvözöljük a

A tanuló- és gyermekbalesetek jegyzőkönyvezése, nyilvántartása | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A tanuló- és gyermekbalesetek jegyzőkönyvezése, nyilvántartása

2007. november 9.

A tanuló- és gyermekbalesetek jelentésének módját a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet 2. sz. melléklete (a továbbiakban: R.) határozza meg. Előírja többek között, hogy a 3 napon túl gyógyuló tanuló- és gyermekbalesetről jegyzőkönyvet kell felvenni, amelyet határidőre továbbítani kell és el kell juttatni a tanulónak (szülőnek).

Jegyzőkönyvezés a tanügyi baleseti nyilvántartó használatával


A nevelési-oktatási intézmény a tanügyi baleseti nyilvántartó internetes felületén készítheti el a jegyzőkönyveit, amelyeket a fenntartó és az Oktatási és Kulturális Minisztérium is olvashat, tehát a jegyzőkönyvek R-ben előírt intézmény-jegyző-OKM irányú továbbítása azonnal megvalósul.

A rendszert használó intézmények és fenntartók számára is érvényesek ugyanakkor a 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet 2. sz. mellékletében előírt eljárási szabályok, többek között a jegyzőkönyv helyi nyilvántartása és eljuttatása a tanulónak (szülőnek).


A rendszer a http://db.okm.gov.hu/baleseti címen érhető el és az intézményekhez eljuttatott hozzáférési adatokkal használható. Személyes adatokat nem tartalmaz. A felhasználók csak az illetékességükbe tartozó adatokat láthatják.

A R. módosítása teremt majd lehetőséget arra, hogy az internet-hozzáféréssel rendelkező nevelési-oktatási intézmények csak ezt a rendszert használják.


A tanuló- és gyermekbalesetek nyilvántartása


A R. szerint a nevelési-oktatási intézménynek minden tanuló- és gyermekbalesetet nyilván kell tartania. A tanuló- és gyermekbalesetek intézményben történő nyilvántartásához szükséges, változatlan, Nyilvántartás tanuló- és gyermekbalesetekről című űrlap tanügyi nyomtatványként szerezhető be, vagy excel formában letölthető.


Jegyzőkönyvezés tanügyi nyomtatvány használatával.


Ebben az esetben a jegyzőkönyvet nemcsak a szülőnek (tanulónak) kell átadni, hanem a fenntartón, a jegyzőn (főjegyzőn) keresztül az Oktatási és Kulturális Minisztériumba is továbbítani kell.


Kérjük azonban az intézményeket és a fenntartókat, hogy lehetőleg a gyorsabb, és az iratkezelés szempontjából gazdaságosabb internetes rendszert használják.

 

Forrás:  Oktatási és Kulturális Minisztérium

                                Gazdálkodási Főosztály