Üdvözöljük a

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Új tanulószerződés nyomtatvány

A szakképzési törvény június 23-án kihirdetett változásai alapján a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara átdolgozta a tanulószerződés nyomtatványt.

Tájékoztatási kötelezettségek a gyakorlati képzésben

2016. szeptember 30.

A szakképzési törvény előírja a szak- és gyakorlati képzésben résztvevők számára az azonnali értesítést és informálást a többi fél felé bármilyen változás, észrevétel, bejelentés kapcsán. A tanulók hiányzásaival, előmenetelével, szakmai haladásával és annak dokumentálásával kapcsolatos információcsere a felek számára folyamatos feladatot jelent.

 

Folytatódnak a szakmai versenyek

2017. január 13.

Ezen a héten 127 tanuló vett részt a Szakmai Kiváló Tanulója Verseny és Országos Szakmai Tanulmányi Verseny írásbeli elődöntőjén. Az elődöntőket a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara rendezi meg Baranya megyében idén 28 szakmában január 3. és 19. között.

Új év és februártól új félév a tanulóképzésben

2017. január 11.

A tanulószerződéses tanulók minimális bérének 2017. január elsején életbe lépett növekedésével és a februári félévváltással kapcsolatban az alábbiakban nyújtunk tájékoztatást.

Megkezdődhet a jelentkezés a szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyére és a speciális szakmai versenyekre

2017. január 5.

Megjelent a Nemzetgazdasági Minisztérium versenyfelhívása a 2016/2017. tanév Ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyére, valamint a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal versenyfelhívása is a tanév Szakiskolai tanulmányi versenyeire.

Elindult a 7. Gép-Ésszel Baranyában verseny

2017. január 5.

A gépipar iránt érdeklődő, pályaválasztás előtt álló tanulóknak ismét lehetőségük lesz összemérni felkészültségüket.

A tanulószerződéses tanulók pénzbeli juttatásáról

2017. január 5.

A gyakorlati képzők a tanulóik részére pénzbeli juttatást kötelesek fizetni.

Szakmabemutató fotókiállítás a kamarában

2017. január 4.

A Pécsi Szakképzési Centrum által kiírt Szakmák Szépsége című fotópályázat díjazott fotóiból készült kiállítás 2017. január 13-ig tekinthető meg a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara épületében.

Várjuk a leendő vizsgabizottsági tagok jelentkezését!

2016. május 30.

Azon - elsősorban felsőfokú végzettséggel rendelkező - gyakorló szakemberek jelentkezését várjuk, akik megfelelnek a pályázati kiírás szerinti minimális feltételeknek és az OKJ-s komplex vizsgákon szeretnének a végzős szakiskolai tanulók elméleti és gyakorlati tudásszintjének felmérésében, osztályozásában részt venni.

Nőtt a duális felsőoktatási gyakorlati képzés támogatása

2017. január 18.

A duális képzésben részt vevő hallgatókra vonatkozóan képzési területenként differenciáltan jelentősen nőtt a szakképzési hozzájárulást csökkentő gyakorlati képzési normatíva napi összege.

Újabb csatornák keresése a fiatalokhoz

2017. január 12.

A pályaválasztás előtt álló fiatalok hatékonyabb elérése, tájékoztatása céljából újabb csatornák megtalálására kell koncentrálni.

Megkezdődött a szakmák versenye

2017. január 6.

Elkezdődtek a 2016/2017-es tanév országos szakmai tanulmányi versenyei (SZKTV, OSZTV), melyet 41 szakmában hirdetett meg az NGM és az NFM a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarában közösen a nappali tagozaton végzős tanulók számára. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett elődöntőkre január 3. és 19. között kerül sor.

Educatio Kiállítás 2017.

2017. január 5.

Új helyszínen, nagyobb területen, még több kiállítóval és számos újdonsággal várja látogatóit a 17. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás.

Tanulószerződés kötéshez szükséges dokumentumok

2017. január 5.

Új tanulószerződéses jogviszony létesítésekor körültekintően kell eljárni a gazdálkodóknak annak érdekében, hogy a tanulók a gyakorlati képzésüket szabályozott keretek között, időben megkezdhessék.

Minimálbér változás a tanulók számára is

2017. január 5.

A 2017. január elsején életbe lépett minimálbér emelkedés a tanulószerződéses tanulók számára a minimális bruttó bér összegét is befolyásolja, meghatározza.