Üdvözöljük a

Tízen a gyorsítósávban - Deloitte Fast 50 | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Tízen a gyorsítósávban - Deloitte Fast 50

Szerző: Hamar László | 2010. október 20.

Idén a tavalyinál eggyel kevesebb, tíz magyar cég került fel a leggyorsabban növekvő közép- és kelet-európai technológiai vállalatokat összegyűjtő Deloitte Fast 50 listára, de így is alig szorultunk Lengyelország mögé. A cégek megérezték a válságot, de bíznak a jövőben; a legnagyobb lehetőséget a számítási felhőben látják. 

Ahogy tavaly is, idén is egy magyar cég jutott be a lista első tíz helyezettje közé, ám míg 2009-ben az AITIA volt az, az idén az internetes megoldásokat (internetáruházak, keresőmarketing) fejlesztő és a technológiával kapcsolatos tanácsadást kínáló Viala Kft. csípte el a kilencedik helyet. Ehhez 1071 százalékos növekedést kellett felmutatni az elmúlt öt évben; az AITIA-nak egy évvel ezelőtt még 1399 százalék kellett ugyanehhez a helyhez.

 

Vannak, akik most is tudnak nőni

Idén valamivel javult a leggyorsabb cégek fejlődése: az első ötven átlagosan 967 százalékos növekedést tudott felmutatni, ami ugyan valamivel több, mint a tavalyi 933 százalék, de jóval alacsonyabb az "utolsó békeévnek" számító 2008-ben elkönyvelt 1270 százaléknál. Ahogy tavaly is, idén is az internetes portálokat üzemeltető lengyel Netmedia lett az első, egészen elképesztő, 15005 százalékos növekedéssel. Az első tízben négy lengyel, valamint egy-egy román, magyar, cseh, szlovák, bolgár és horvát cég kapott helyet. Szerepel a listán még szerb, észt és litván cég is. Az 50. hely eléréséhez idén 219 százalékos növekedés kellett; ez a szám tavaly még 300 százalék körül volt.

 

Top 10

Viala Kft. 

RacioNet Zrt.

Active Vision Kft.

AITA

NET Média Zrt.

Arkon Zrt.

Informatix Kft.

Carnation Zrt.

Balabit Kft.

Codebase Kft.

 

A magyar cégek aránya folyamatosan csökken a Fast 50-ben: 2008-ban még 15-en voltak, tavaly 11-en, idén pedig már csak tízen. Az sem biztató, hogy az induló vállalkozásokat felvonultató Rising Star kategóriába nem került be magyar cég.

 

Némiképp változott az egyes szektorok aránya: a szoftvercégek növelték arányukat (58 százalékra), az internetes vállalatok maradtak 34 százalékon, míg a távközlési és a hálózatos cégek aránya 12 százalékról visszaesett 4-4 százalékra.

 

A Deloitte online felmérést is készített a versenybe benevező cégek vezetői körében. Ebből kiderült, hogy a legnagyobb növekedési potenciállal rendelkező területnek a számítási felhőt látják, amelyet az energiatahatékonysággal kapcsolatos fejlesztések követnek. Ahogy az ügyfelek visszafogták beruházásaikat, az üzleti szoftverek a tavalyi első helyről a harmadikra csúsztak vissza. A fentieken kívül még sokan látnak fantáziát a közösségi hálózatokban és a technológiai kiszervezésben is.

 

Forrás: itbusiness