Üdvözöljük a

Ipar 4.0 – A jövő záloga | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Ipar 4.0 – A jövő záloga

Szerző: Erdős-Pohli Krisztina | 2017. április 20.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara is csatlakozott az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platformhoz.

Az Ipar 4.0 fogalma a negyedik ipari forradalomra utal, ahol a fizikai gépek és tárgyak egy információs hálózatba kapcsolódnak, a reaálgazdaság egyetlen hatalmas, intelligens információs rendszerbe integrálódik. Az ipar 4.0 pedig egy olyan koncepció, amely az újkeletű forradalom kihívásaira ad válaszokat, mégpedig elsősorban az ipari folyamatok teljes digitalizációjával.

 

A PBKIK a területi kamarák közül elsőként csatlakozott a platformhoz, amelyet 2016. májusában Magyarország Kormányának támogatásával és kötelezettségvállalásával, a Nemzetgazdasági Minisztérium és az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet szervezésében mintegy 40 hazai telephellyel rendelkező vállalkozás, kutatóintézet, szervezet és oktatási intézmény alapított.

 

A Platform megalapítása mögött az a felismerés áll, hogy az ipar Magyarországon is egy új technológiai korszakváltásba lépett, amelyben az internet-gazdaság alapjaiban alakítja át a gyártási és a kapcsolódó logisztikai rendszereket. A megoldandó elméleti és gyakorlati problémák olyan sokrétűek, hogy elengedhetetlen egyrészről a hazai egyetemi és kutatóintézeti szféra és az iparvállalatok együttműködése, másrészről pedig a nemzetközi kooperáció.

 

A kamara bizottságainak egyik központi témája az I4.0. Lakics Péter, az Iparfejlesztási Bizottság elnöke egy korábbi interjúban elmondta:

„Kulcsfontosságú feladat a képzés alakítása és a munkaerőpiaci kapacitások ismerete a megyén belül. A kormányzati ipar „4.0 vízió” aprópénzre váltását kell elérni, amit tréfásan a 4.1 verzió megvalósításának neveztünk el. Látni kell ugyanakkor a dilemmát, hogy a gépesítés nemcsak munkahelyeket teremt, hanem azokat ki is válthatja új technológiával, ennek hatásai még nem világosak. A képzett munkaerőt már kevés megkeresni és megtalálni, inkább azt kinevelni igyekeznek a vállalatok. Bizonyosak lehetünk abban, hogy a megtartás is folyamatosan megújuló, kreatív megoldásokat fog hozni.” (DDG,)

 

https://www.i40platform.hu/

https://www.i40platform.hu/szervezet/tagsag/pecs-baranyai-kereskedelmi-es-iparkamara