Üdvözöljük a

Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány

Szerző: Katona Petra| | 2005. november 30.
Káplár László, az ötvenévesen eltávozott újságíró, a jó barát, a jó ember nevének és emlékének fennmaradására L. Csépányi Katalin létrehozott egy alapítványt.

A bírósági végzés novemberben megszületett, így a jogerőre emelkedést követően a közhasznú alapítvány megkezdheti működését.

Az alapítvány célja: irodalmi és kulturális értékek megőrzése, védelme, a nyelvi és irodalmi kultúra fejlesztése, ápolása, az összmagyarság kulturális érdekeinek védelme, a magyarországi kisebbségekkel, valamint a határon túli magyarsággal kapcsolatos tevékenység, tehetséggondozás.

A kulturális teljesítmények díjazására az alapítvány a névadó személye előtt tisztelegve létrehozza a Jó Ember Díjat – melyet évente egyszer ad ki a kuratórium döntése alapján.

A díjátadás időpontja minden évben április végén lesz, a Zengőn nyíló bánáti bazsarózsa virágzásának idején. Káplár László és családja életében fontos szerepet játszott a természet, annak óvó szeretete. A virágba borult Zengőt mély tisztelettel keresték fel mindig. Ezért ehhez a természeti eseményhez kötődik a Jó Ember Díj átadásának ideje. (A díj Judit Hagner, Németországban élő magyar származású szobrászművész alkotása.)

A kuratórium elnöke Dankházi Lajos (Budapest), tagjai: Králik Ivánné (Pécs), Kurucz Gyula (Pécs), L. Csépányi Katalin (Pécs), Tárkányi Béla (Miskolc).

 A Jó Ember Díjat kiadó Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány első rendezvénye december 8-án – Káplár László születésnapján −, csütörtökön 15 órától lesz a pécsi Dominikánus Házban. A kuratórium tagjai várják mindazokat, akik az MTI egykori munkatársát emlékezetükben megőrizték.