Üdvözöljük a

Mit jelent pincér mesternek lenni? | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Mit jelent pincér mesternek lenni?

Szerző: Fülöp Attila | 2017. augusztus 10.

A pincér mester nem csak kihozza az ételt-italt, hanem a szakmájához tartozó számos területhez magas szinten ért. Figyeli az új trendeket, rendezvényt szervez és nem ijed meg, ha vevőpanasz van.

Megkezdődött a kamarában a pincér mesterjelöltek szakmai képzése. A három hónapos felkészítés során a résztvevők a szakma olyan területeibe is beletanulnak, amelyekkel egy átlagos pincér a munkája során nem találkozik.

A pincér mester az alapvető feladatin felül:

  • tájékozódik a vendéglátásban megjelenő új ital- és ételfogyasztási irányzatokról, felszolgálási trendekről, munkája során figyelembe veszi, alkalmazza azokat,
  • ismeri és ajánlja a magyar konyha specialitásait, népszerűsíti a Hungarikumokat,
  • ajánlja a hazai és nemzetközi borvidékek borait évjáratok és pincészetek szerint,
  • ételt, italt ajánl: betegeknek, akik speciális táplálkozást igényelnek, egészségesen táplálkozni vágyó, valamint diétát tartó vendégek számára,
  • ajánláskor figyelembe veszi a vendégek nemzetiségét, a nemzetek táplálkozási hagyományait, a vendégek vallását, a valláshoz kötődő táplálkozási szokásokat,
  • ismeri az emberi szervezet élettani sajátosságait, ajánláskor azt figyelembe veszi,
  • teljes körű rendezvényszervezési feladatokat lát el, adott esetben irányítja az értékesítés területét, összehangolja a többi pincér munkáját,
  • idegen nyelven társalgási szinten beszél, ajánl, használja a gasztronómia szakmai szókincsét,
  • ismeri és betartja az etikett-protokoll szabályokat, illemtani formulákat idegen nyelven is használ,
  • vendég előtti ételkészítési, szervírozási műveleteket végez,
  • figyelemmel kíséri és munkája során alkalmazza a hazai és nemzetközi minősítési rendszerek előírásait,
  • ismeri a szakmai gasztronómiai szervezetek tevékenységét, akár részt is vesz munkájukban,
  • figyeli az elektronikus és nyomtatott szaksajtót, továbbképzi, fejleszti magát,
  • figyelemmel kíséri a szakma hazai és nemzetközi versenyeit, tehetséges tanulóit motiválja, felkészítésüket segíti.

A pincér mester magas szintű kapcsolatteremtő, konfliktusmegoldó és stressztűrő képességgel bír, továbbá, amellett, hogy precíz, igényes és nyitott, helyzetfelimerése kiváló, kommunikációs rugalmasság jellemzi. Toleráns, vevőpanaszokat magas szinten kezel, viselkedésével példát mutat.

 


A programot záró mestervizsgák október végén várhatóak.

 


Mesterképzésekről további információ a lenti linkekre kattintva érhető el.