-

Konjunktúra felmérés 2015. október - Számítunk véleményére!

2015. október 2.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (MKIK GVI) 1998 óta évente kétszer rendszeresen felméri a magyar vállalkozások üzleti helyzetét és várakozásait. A vizsgálatban alkalmanként 2 500 - 3000 kis-, közepes- és nagy magyarországi cég vesz részt. 

Számítunk véleményére, hogy minél pontosabb előrejelzést adhassunk a magyar gazdaság kilátásaira vonatkozóan!

Nyereségminimum vagy NAV-ellenőrzés

2015. november 27.

Van-e elvárt nyereségminimum az év végén adózás szempontjából, ha az egyéni vállalkozás egész évben veszteséges? Cikkbők megtudhatja, hogy mikor nem kell bevallást kiegészítő nyomtatványt kitöltenie az egyéni vállalkozónak, ugyanakkor azt is, hogy mikor kell számolni az esetleges adóhatósági ellenőrzéssel.

Mikrohitel: honnan ered, mi a célja, hogyan érhető el az EU-ban?

2015. november 25.

A mikrohitel célja, hogy segítsen a nehéz szociális helyzetben lévőknek kiutat találni a munkanélküliségből és a szegénységből. A mikrohitelek elsőként Dél-Ázsiában és Latin-Amerikában terjedtek el, de mára az Unióban is egyre növekszik a súlyuk. Az EU 2010-ben indította el az úgynevezett európai Progress mikrofinanszírozási eszközt, hogy könnyebben elérhetővé tegye a mikrohiteleket.

Így ellenőriz jövőre a munkaügyi hatóság

2015. november 23.

Közzétette a Nemzetgazdasági Minisztérium a jövő évi munkaügyi ellenőrzési irányelveket és az országos hatósági ellenőrzési tervet. A vagyonvédelemben, illetve a feldolgozóiparban tevékenykedő vállalkozások a hatóság megkülönböztetett figyelmére számíthatnak 2016-ban.

NAV egységes elektronikus folyószámla lekérdezés

2015. november 18.
Cikkünkben tájékozódhat, hogy mi a tennivalója 2016. januárjától elérhető NAV egységes elektronikus folyószámla lekérdezéssel kapcsolatosan.
 

Mennyiért számolható el számla nélkül az üzemanyagköltség - 2015. decemberében

2015. november 13.

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolásban 2015. decemberében alkalmazható üzemanyagárakat. 

Hogyan lehet átláthatóbb az EU tagállamainak adórendszere?

2015. november 9.

Az EP idén februárban döntött a tagállamok adó-megállapításait vizsgáló különbizottság felállításáról. Nyolc hónap munka után a különbizottság jelentésben foglalta össze ajánlásait arról, hogyan lehetne igazságosabb és átláthatóbb az adózás az EU-ban. A különbizottság október 26-án, hétfőn fogadta el a jelentést, plenáris ülésen pedig novemberben döntenek róla az EP-képviselők.

A pénzforgalmi áfa szabályai és lehetőségei 1. rész

2015. november 9.

A pénzforgalmi áfa elszámolás olyan lehetőséget teremtett a vállalkozók számára, mellyel jelentősen csökkenthető az áfa-finanszírozás problémája. Ki és milyen esetben alkalmazhatja ezt a lehetőséget és milyen előírásokat kell betartani a választásakor?

Megalakult a Fiatal Vállalkozók Világszövetsége

2015. november 27.

Megalakult a Fiatal Vállalkozók Világszövetsége, amely 65 fiatal vállalkozói szervezetet képvisel, és működési területe lefedi a világ lakosságának 76 százalékát. Az eddigi legnagyobb globális fiatal vállalkozói szövetség küldetése, hogy megállítsa az egyre nagyobb munkanélküliséget és támogassa a vállalkozást indító fiatalokat.

Kreatívipari Szektorcsoport ülés Portóban

2015. november 26.

A Kreatív Iparágak Szektorcsoportja egyike annak az Enterprise Europe Network hálózaton belül működő 17 tematikus szakmai testületnek, akik az adott téma vállalkozóit látják el speciálisan nekik szóló információkkal, üzleti-, és pályázati lehetőségekkel. A csoport 16 ország 37 munkatársát tömöríti.

Így adózunk jövőre

2015. november 25.

Kedden véglegessé váltak a jövő évi adójogszabályok, miután az Országgyűlés elfogadta „Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény és egyes adótörvények módosításáról” címet viselő jogszabálytervezetet. Mint megszokhattuk, most is salátatörvényről van szó, amely csaknem valamennyi adózáshoz kötődő jogszabályba belenyúl.

Kiterjesztik az online pénztárgépek használatát

2015. november 20.

A kormány a feketegazdaság visszaszorítását segítő további lépésekre készül, így az elektronikus számlarendszer elindítására és az online pénztárgépek bevezetésére a szolgáltatóknál: az autószervizeknél, taxiknál, valamint a konditermek, a wellness és a pénzváltás területén - mondta a nemzetgazdasági miniszter a PwC kelet-közép európai régiós áfacsalás elleni konferenciáján csütörtökön Budapesten.

A pénzforgalmi áfa szabályai és lehetőségei 2. rész

2015. november 16.

Előző cikkemben a pénzforgalmi elszámolásának választási feltételeiről írtam, most tekintsük át a további tudnivalókat e témában.

A munkavállalói biztosíték a gyakorlatban

2015. november 11.

A munkavállalói biztosíték a magyar munkajog „új” intézménye, azt a korábbi munkajogi kódexek egyike sem ismerte. Funkciója a munkavállalókkal szembeni kártérítési igények kielégítésének megkönnyítése.

Hamarosan vége a roamingdíjnak

2015. november 9.

2017 júniusától az Európai Unión belül megszűnnek a külföldi mobiltelefon-használatra - mobilhívás, SMS-küldés és mobilinternet - kivetett barangolási (roaming) díjak, mivel az Európai Parlament megszavazta az új távközlési csomagot.