Üdvözöljük a

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

KATA alanyiság megszűnése

2017. június 21.

Mikor szűnik meg a kisadózó vállalkozások  tételes adója szerinti adóalanyiság? Összegyűjtöttük a tudnivalókat.

WiFi4EU: az EU a jövőben ingyenes wifi-hozzáférési pontokat létesít Unió-szerte

2017. június 19.

A máltai elnökség politikai megállapodásra jutott az Európai Parlamenttel a WiFi4EU-ról, amelynek köszönhetően a jövőben javulni fog az internet-hozzáférés a városházákon, a kórházakban, a parkokban és egyéb közterületeken.

COSME program – időközi értékelés

2017. június 15.

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt kezdeményezett, melynek keretében értékelni kívánja a program hatékonyságát és 2014-2016 között elért eredményeit.

Online kassza a taxikban – a következő lépés a problémák megoldása felé

2017. június 15.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Közlekedési és Logisztikai Kollégiumának Taxis Tagozata egyeztető megbeszélést tartott, melynek célja a hordozható online pénztárgép használatával kapcsolatos műszaki és technikai tapasztalatok felmérése volt.

Jogszerű és jogellenes kikötések a munkaviszony létesítésekor I.

2017. június 12.

A munkaviszony a munkaszerződéssel jön létre, melyben a felek a foglalkoztatás alapvető szabályaiban állapodnak meg. Ebben a feleknek nincsen ugyanakkor teljes szabadsága, hiszen a munka törvénykönyve rendelkezéseinek a többsége a szabályoktól eltérést nem enged.

Biztonságos élelmiszerek: egészséges táplálkozás – táplálkozzunk az egészségünkért!

2017. június 9.

Az Európai Bizottság felülvizsgálja az élelmiszerekkel kapcsolatos, tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó rendeletet, amihez olyan vállalkozások tapasztalatait és észrevételit várják, akik élelmiszerek vagy gyógyszerek előállításával és/vagy kereskedelmével foglalkoznak.

Zsinórmértékek a munkajogban - az együttműködési kötelezettség

2017. június 8.

A munkavállalók oldaláról munkavállalásra – az esetek többségében – jövedelemszerzés céljából kerül sor, míg a munkáltatók gazdasági céljaikra tekintettel létesítenek munkaviszonyokat. Mindkét fél vonatkozásában elmondható, hogy a fenti célok elérése érdekében a hosszú távú együttműködés tekinthető kifizetődőnek, ehhez azonban szükség van arra, hogy a felek közötti kooperáció megfelelő módon történjen.

Országspecifikus ajánlásokat tesz az Európai Bizottság

2017. június 1.

Az Európai Bizottság előterjesztette 2017. évi országspecifikus ajánlásait, amelyekben a következő 12–18 hónapra vonatkozóan gazdaságpolitikai iránymutatást nyújt az egyes tagállamoknak.

A veszteségleírás 50 százalékos korlátja

2017. június 20.

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény [Tao. tv.] 2012. január 1-jétől hatályos 17. § (2) bekezdése szerint:

Ezt kell tudni a nyári diákmunkákról

2017. június 19.

A Munka törvénykönyve értelmében diákok is foglalkoztathatók, amely néhány ágazatban lélegzetvételhez juttatja a munkáltatókat a nyári időszakban. A diákok munkába állására életkoruktól függően eltérő szabályok vonatkoznak, meghatározva, hogy mikor – szorgalmi időszakban vagy csak szünidőben – és milyen módon létesíthetnek jogviszonyt.

Jogszerű és jogellenes kikötések a munkaviszony létesítésekor II.

2017. június 15.


Másodállás, megbízás, versenytilalom - a jogos gazdasági érdekek védelme kiemelt szempont. A munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt - kivéve, ha erre jogszabály feljogosítja - nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetné. Ide tartozik tipikusan a versenytárssal történő bármiféle együttműködés, mely a munkaszerződésben meg is tiltható.

Egyéni vállalkozás szüneteltetése elég a bt.-beltagsághoz?

2017. június 14.

Ha szünetelteti az egyéni vállalkozását a magánszemély, akkor lehet bt. beltagja, vagy meg kell szüntetni a vállalkozást?

Adóegyezményhez csatlakozott Magyarország

2017. június 12.

Magyarország csatlakozott a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) multilaterális adóegyezményéhez, a dokumentumot Balogh László pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár írta alá az OECD miniszteri értekezletének margóján, több mint 65 országgal együtt, Párizsban - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Munkaerőre van szüksége?

2017. június 8.

A Baranya Megyei Foglalkoztatási Paktum segít megtalálni az Önnek megfelelő munkavállalót. Kérjük, hogy amennyiben ideje és lehetősége engedi, segítse a közös munkát a mellékelt munkáltatói kérdőív kitöltésével.

Tudnivalók az adótúlfizetésről

2017. június 7.

Ha az adózónak adótartozása nincs, és bevallási kötelezettségeinek eleget tett, rendelkezhet a fennmaradó összeg visszatérítéséről.