Üdvözöljük a

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Itt a 18 százalékos áfa az éttermi fogyasztásra

2017. január 18.

A munkahelyi étkeztetés és a közétkeztetés nem esik a kedvezményes kulcs alá - figyelmeztet tájékoztatójában a NAV.

Az egészségügyi hozzájárulás szabályainak változásáról

2017. január 17.

2017.01.16-án a NAV honlapján az egészségügyi hozzájárulással kapcsolatban az alábbiakat tette közzé.

Halfüstölő Projekt

2017. január 12.

Kator György, Finnország tiszteletbeli konzulja azzal a kéréssel kereste fel a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarát, hogy egy finn vállalkozó magyar cégalapítását segítsük, melynek keretében halfüstölő üzemet szeretne létesíteni megyénkben, ahol helyi munkaerőt alkalmazna.

2017. január 1-től a NAV-hoz is benyújtható az iparűzési adóbevallás

2017. január 11.

Az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében 2017. január 1-től már lehetőség van arra, hogy az adózók az állandó jellegű helyi iparűzési adóról szóló bevallási kötelezettségüket az állami adó- és vámhatósághoz teljesítsék.

KKV kérdőív a REACH hatékonyságáról

2017. január 10.

A vegyi anyagok regisztrálása, értékelése, engedélyezése és korlátozásáról szóló uniós rendelet (REACH) jelenleg felülvizsgálat alatt áll annak érdekében, hogy az abban szereplő célok elérése terén való előrelépést nyomon követhessék. Az Európai Bizottság ezért konzultációt indít, hogy összegyűjtse a REACH által érintett vegyi anyagokat felhasználó gazdasági szereplők tapasztalatait és észrevételeit.

A családi kedvezmény 2017-es adóévre vonatkozó változásai

2017. január 9.

A családi kedvezmény továbbra is az összevont adóalapot csökkentő kedvezmény, amelyet a jogosult – jogosultsági hónaponként – az eltartottak számától függően a kedvezményezett eltartottak után érvényesíthet.

Táppénz, csed, gyed: januártól így kell igényelnie

2017. január 4.

A társadalombiztosítási feladatok legújabb átszervezése miatt 2017-től más hivataloknál kell igényelni a pénzbeli ellátásokat.

Idén az e-kereskedelem kerül a fogyasztóvédelem fókuszába

2017. január 3.

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fogyasztóvédelemért és infokommunikációért felelős államtitkára tavaly év végi tájékoztatójában hívta fel a figyelmet a 2017 évi kiemelt ellenőrzési területre.

Támogatott üzleti delegáció Berlinbe a digitalizáció és az Ipar 4.0 témában

2017. január 17.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Német Tagozata Dr. Parragh László, a  Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének vezetésével 2017. február 20-22. között üzleti delegációt szervez Berlinbe, a digitalizáció és az Ipar 4.0 témában.  A kiutazás a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány támogatásával valósul meg.

Kevesen tartják be a munkaidő-szabályokat

2017. január 16.

Az ellenőrzések a munkáltatók 84 %-nál tártak fel a vizsgálatba vont munkavállalók 64%-át érintő valamilyen munkaügyi jogsértést - derül ki a munkaügyi hatóság összefoglaló jelentéséből.

Argentín export adatbázis

2017. január 12.

A budapesti argentin nagykövetség tájékoztatása szerint a cordobai kormány a Cordobai Exportpromóciós Ügynökségen keresztül létrehozott egy digitális platformot, amelyen minden érdeklődő számára hozzáférhetőek Argentína egyik legfejlettebb tartománya exportőreinek, pénzügyi intézeteinek, vám- és logisztikai ügynökségeinek, szektoriális szövetségeinek az elérhetőségei.

Bérelszámolók év eleji feladatai 2017-ben I.

2017. január 10.

Év elején megnövekednek a bérelszámolók feladatai, a folyamatos végzendő bérelszámolói feladatok mellett gondoskodni kell az előző év lezárásáról és indítani kell a 2017-es évet, ami megköveteli a hatályba lépő jogszabályváltozások megismerését, és azok gyakorlatban történő alkalmazását. A cikk az év eleji bérelszámolói feladatokat és a jogszabályok változásával összefüggő teendőket foglalja össze 2 részben, egyrészt a 2016. év lezárásával, másrészt a 2017. év indításával kapcsolatos feladatokat mutatja be. 

KKV kérdőív az egészségügyi technológiaértékelésről

2017. január 9.

Az elmúlt években számos uniós tagállam bevezette az úgynevezett egészségügyi technológiaértékelést (HTA), amely az új egészségügyi technológiák hozzáadott értékét méri a már meglévőkkel összevetve; összegzi az egészségügyi technológia használatához kapcsolódó gyógyászati, gazdasági, szervezeti, szociális és etikai szempontokkal kapcsolatos információkat ígysegítve a döntéshozóknak eldönteni, hogy melyek az egészségügyi ellátás prioritásai, illetve mely kezelések/technológiák térítését vállalja fel a nemzeti egészségügyi rendszer.

Megjelent az Adótanácsadó 2017 kiadvány

2017. január 5.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara idén is elkészítette Adótanácsadó kiadványát. Lapozzanak bele az összefoglalóba és használják a benne olvasható kis- és középvállalkozások részére szóló szakmai információkat. Biztos információk, hiteles forrásból!

Nekik is kötelező januártól az online kassza

2017. január 3.

Tíz új tevékenységi körben kötelező online pénztárgépet használni január 1-jétől.