Üdvözöljük a

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Versenyképesség az EU-ban: minden magyar régió lejjebb csúszott

2017. március 23.

Az Európai Bizottság közzétette a 263 uniós régió regionális versenyképességi indexét ismertető tanulmány harmadik kiadását, amely hasznos információkkal szolgál a régiók számára gazdasági teljesítményük javításához. A regionális versenyképesség azt jelenti, hogy egy régió mennyire képes vonzó és fenntartható környezetet biztosítani a vállalkozások és a lakosok számára a letelepedéshez, illetve a működéshez vagy munkához.

Mennyiért számolható el számla nélkül az üzemanyagköltség - 2017 áprilisában

2017. március 21.

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolásban 2017 áprilisában alkalmazható üzemanyagárakat. 

Munkarend, munkaidő-beosztás, munkáltatói tevékenység

2017. március 20.

A munkáltató az egyes munkavállalók munkaidejének beosztása terén általában igen nagy szabadságot élvez, de azért korlátozzák a munkaviszonyra vonatkozó szabályok, valamint a felek esetleges megállapodásai is.

Szigorított élelmiszer-ellenőrzési szabályok

2017. március 16.

Szerdán szavazta meg az Európai Parlament az élelmiszer-ellenőrzések szigorítását. Az új szabályok az ételek jobb nyomon-követhetőségét, a hamisítás visszaszorítását és a fogyasztói bizalom helyreállítását célozzák

A rehabilitációs hozzájárulás 2017-ben

2017. március 14.

Idén is nőtt a rehabilitációs hozzájárulás mértéke, cikkünkben áttekintjük a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának serkentését szolgáló szabályozást.

Kamarai vélemény: Problémák az online pénztárgépekkel

2017. március 13.

Az online pénztárgépek üzemeltetésével, karbantartásával kapcsolatos aktuális gondokról kért jelentést a Magyar Kereskedelemi és Iparkamara. Kereskedelmi Kollégiumának alakuló ülésén több tag jelezte, hogy továbbra is komoly gondok vannak az online pénztárgépekkel, ezért az MKIK levélben szeretné felhívni a Nemzetgazdasági Minisztérium figyelmét ezekre a problémákra. 

HIPA: határidő jön, de kérhető könnyítés

2017. március 13.

Az utóbbi időben sokan kaptak értesítést a helyi önkormányzatoktól, hogy 2017. március 16-i határidővel fizessék be gépjármű-, építmény-, vagy telekadó kötelezettségüket. Ekkor esedékes előbbiek mellett a naptári évvel megegyező üzleti évű helyi iparűzési adó (hipa) fizetésre kötelezett vállalkozók esetében a 2017. első félévi hipa-előleg is.

Ezekre a számviteli időpontokra figyeljen!

2017. március 9.

A számviteli beszámoló közzétételi határidejéhez közeledve érdemes áttekinteni a legfontosabb számviteli időpontokat.

GMO - mentességre utaló jelölés élelmiszereken

2017. március 22.

A Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási egyeztetés keretében kereste meg a kamaránkat a GMO-mentességre utaló jelölésről szóló 61/2016. (IX.15.) FM rendelet módosításával kapcsolatos vállalkozói vélemények összegzése végett.

Ki halaszthatja az áfabevallást, ha nem fizet időben a vevő?

2017. március 21.

Lehet-e halasztva szerepeltetni az áfabevallásban azokat a tételeket, amelyeket a fizetési határidőn túl egyenlített ki a vevő?

MSZÉSZ régióülés a Dél-Dunántúlon - középpontban a magyar turizmus és vendéglátás

2017. március 20.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének idei dél-dunántúli ülésének központi témái közt szerepeltek: adóváltozások, Z generáció és best practice

A német útdíj rendszer még mindig kedvezőtlen a magyar fuvarozók számára

2017. március 16.

Az Európai Parlament szerint sérti az uniós jogszabályokat a német útdíjrendszer újabb változata is, különösen az állampolgárságon alapuló megkülönböztetés tekintetében, ezt a díjat ugyanis csak a német sofőrök vonhatják le a gépjárműadóból.

Így selejtezheti készleteit, aki áfa körösből alanyi mentessé vált

2017. március 14.

Vállalkozás áfakörös jogállásúból alanyi mentes lett, szeretné a készleten lévő anyagait leselejtezni. A készlet vásárlása még áfás időszakban történt, ebben az esetben keletkezik áfafizetési kötelezettsége, s ha igen, azt hogyan kell feltüntetni a bevallásban?

Kamarai vélemény: A Digitális Kereskedelem-fejlesztési Stratégiáról

2017. március 13.

Ez évben elsőként a Nemzetgazdasági Minisztériumtól kapott „A Digitális Kereskedelem-fejlesztési Stratégiáról” szóló tervezetet kértük, hogy véleményezzék vállalkozóink. A Kereskedelemfejlesztési bizottság tagjai közül többen közvetlenül is érintettek a tervezett intézkedésben, így igen megalapozott válaszok alapján tudtuk összeállítani a végleges anyagot.

Mennyire digitális országban él Ön?

2017. március 10.

Az Európai Bizottság közzétette a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő DESI mutató legfrissebb értékeit. A tanulmány segítségével nyomon követhető a 28 tagállam teljesítménye a legkülönbözőbb területeken, a vállalkozások digitaliztációjától kezdve az internetkapcsolaton át a digitális készségekig.