-

Konjunktúra felmérés 2015. október - Számítunk véleményére!

2015. október 2.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (MKIK GVI) 1998 óta évente kétszer rendszeresen felméri a magyar vállalkozások üzleti helyzetét és várakozásait. A vizsgálatban alkalmanként 2 500 - 3000 kis-, közepes- és nagy magyarországi cég vesz részt. 

Számítunk véleményére, hogy minél pontosabb előrejelzést adhassunk a magyar gazdaság kilátásaira vonatkozóan!

Nyilvános konzultáció: hozzáadottérték adó-modernizálás az elektronikus kereskedelemben

2015. október 1.

A különböző nemzeti adórendszereknek való megfelelési kényszerből eredő problémák komoly akadályt jelentenek azon vállalkozások számára, amelyek határon átívelő online vagy offline kereskedelmet kívánnak bonyolítani.

Módosul a számviteli törvény

2015. szeptember 29.

A jövő évtől hatályos változásoknak jelentős hatásai lesznek majd a beszámoló-készítésre, az ezt alátámasztó könyvvezetésre és a könyvvizsgálatra egyaránt. Ezen túl bővülni fog a közérdeklődésre számot tartó vállalkozások köre, új fogalmak jelennek meg a mérlegben, és az eredménykimutatásban, és megszűnik a mérleg szerinti eredmény kategóriája. 

Kihasználatlan pályázati lehetőségek Afrikában

2015. szeptember 23.

Magyarország is befizetője annak az Európai Uniós pályázati alapnak (Európai Fejlesztési Alap - EDF), amelyet nagyrészt afrikai országok fejlesztését segíti elő. Az Alapból finanszírozott programokra, projektekre magyar cégek is sikerrel pályázhatnak.

Felfüggesztették a mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítését támogató pályázati felhívást

2015. szeptember 23.

A Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság – a beérkezett támogatási kérelmek nagy számára és a rendelkezésre álló kötelezettségvállalási keret valószínűsíthető kimerülésére tekintettel – a „Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése” című (GINOP-1.2.1-15 kódszámú) felhívást 2015. szeptember 18-i határnappal felfüggeszti.

Átalányadós egyéni vállalkozó egyéb közterhei

2015. szeptember 22.

Az átalányadózást választó egyéni vállalkozó esetében a bevételből a tevékenységére vonatkozó költséghányadot kell levonni és az ily módon kapott összeg lesz az átalányban megállapított jövedelme. E jövedelem az összevonandó jövedelmek része és e jövedelem után 16 százalék személyi jövedelemadót kell fizetni.

Nem javult az áfa beszedésének hatékonysága

2015. szeptember 18.

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozott adatai szerint az EU tagállamaiban nem mutat jelentős javulást az áfa beszedés eredményessége. A 2013-as adatok alapján készült felmérés rámutat, hogy a várt és a ténylegesen beszedett hozzáadottérték-adó bevételek közötti különbség, azaz a héa-veszteség, nem csökken.

A számviteli politika miatt is fontos a leltározás

2015. szeptember 15.

A leltár a valóság alapja, nem csak az a fontos hogy pontos legyen, hanem a szabályoknak is meg kell felelnie. 

Az ügyvezető jogállásai

2015. október 1.

Adó és tb változásokról tartottak előadást a NAV szakemberei a kamarai Adófórumon.

Illeték-bejelentési kötelezettség tetézheti a behajtási költségátalány elengedését

2015. szeptember 30.

Ha egy fizetési késedelembe esett vállalkozásnak elengedik a behajtási költségátalányt, akkor azon túl, hogy ezt a nyilvántartott kötelezettséget kivezeti (2015-ben még) rendkívüli bevételként, az illetéktörvény szerint 30 napon belül be kell jelentenie az adóhatóságnak. A bejelentés elmulasztását durván, akár 500 ezer forintos büntetéssel is szankcionálhatja a NAV.

Ellenőrzés: a szabadság kiadásának szabályai

2015. szeptember 29.

A 2015. évi országos hatósági ellenőrzési terv alapján a munkaügyi célellenőrzés fókuszába 2015. október-novemberben a szabadsággal kapcsolatos szabályok ellenőrzése kerül.

Kiemelkedő nyarat zárt a turizmus

2015. szeptember 23.

Kiemelkedő nyarat zárt a turizmus Magyarországon, az előrejelzések szerint a tavalyi rekordév után az idén újabb rekordot dönthet az ágazat - közölte a Magyar Turizmus (MT) Zrt. hétfőn az MTI-vel.

Egy napon múlhat az eva

2015. szeptember 23.

Könnyebben megszünhet az adóalanyiság, mint azt sokan gondolnák - nagyon figyelni kell a határidőre,  s nem árt tudni, hogy határidő nem az utalás indítására, hanem annak beérkezésére vonatkozik.

Módosult a családi kedvezmény érvényesítésének szabálya

2015. szeptember 21.

Mint ismeretes, az Szja törvény 2015. január 1-jétől hatályos 48. § (3) bekezdés b) pontja és a 84/ZS. § (5) bekezdésben foglalt átmeneti szabály értelmében a 2015. évről szóló bevallásban, munkáltatói elszámolásban, valamint a családi kedvezményre vonatkozó adóelőleg nyilatkozatban 2016. január 1-jétől az adóazonosító jelet kötelezően fel kellett volna tüntetni. 

Reklámadó: közeledik az előlegfizetési-határidő

2015. szeptember 18.

Kell-e reklámadó-előleget fizetni októberben azoknak, akiknek a 2014-ben hatályos szabályok alapján nem volt kötelezettségük, és így bevallást sem kellett benyújtaniuk? Kit érint a törvény év közbeni módosítása? A következő cikkből mindezt megtudhatja!