Üdvözöljük a

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Tájékoztató az adók módjára behajtandó köztartozások 2017. évi behajtásáról

2016. december 2.

2017. január 1. napjától már csak elektronikusan adhatóak be a NAV felé a behajtással kapcsolatos megkeresések.

Fizetésképtelen vállalkozások – Új szabályozást javasol az Európai Bizottság

2016. november 30.

Az Európai Bizottság közzétette a vállalkozások fizetésképtelenségére vonatkozó uniós szabályokat. A jól működő fizetésképtelenségi és szerkezetátalakítási rendszerek kulcsszerepet játszhatnak a gazdasági növekedés támogatásában és a munkahelyteremtésben.

Fokozódó munkaügyi ellenőrzések - erre kell 2017-ben számítani

2016. november 29.

Az ellenőrzések célja 2017-ben a korábbi évekhez hasonlóan a munkavállalók alapvető jogai érvényesülésének az elősegítése, mely ösztönzi a rendezett jogviszonyok elterjedését, a jogkövető vállalkozások versenyhátrányának a csökkentését, valamint a legálisan adózó munkahelyek létrejöttét.

Lehet sorban állni a NAV-nál az 50 ezres támogatásért

2016. november 24.

Már igényelhető a kasszánként 50 ezer forint támogatás a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, amely a 2017. január elsejétől újonnan kötelezett vállalkozásoknak jár. 

Alanyi adómentes kisadózó külföldi ügyletei

2016. november 23.

Az alanyi adómentesség legfőbb jellemzője, hogy az üzleti események zömében nincs áfafizetési kötelezettség és adólevonási lehetőség sem. Ami azonban csak általánosságban igaz.

A kilépő papírok, azaz a munkaviszony megszűnésekor, megszüntetésekor kiadandó igazolások, adatlapok kiadásának határideje

2016. november 22.

A munkaviszony megszűnésekor és megszüntetésekor a munkáltató köteles a munkavállaló részére a járandóságainak kifizetésén túl az igazolásait, adatlapjait kiadni, melyekre a hétköznapi nyelvben elterjedt a „kilépő papírok”, mint összefoglaló megnevezés használata.

Az Európai Bizottság uniós szintű társaságiadó-reformot javasol

2016. november 18.

Az Európai Bizottság bejelentette arra vonatkozó terveit, hogy átalakítsa a vállalatok adóztatását az egységes piacon, és ezáltal növekedésbarát és tisztességes társaságiadó-rendszert hozzon létre. A vállalkozásoknak elég lesz egyetlen szabályrendszert alkalmazniuk, és valamennyi uniós tevékenységük vonatkozásában egyetlen adóbevallást benyújtaniuk hazai adóhatóságaikhoz.

Így rendezhető a számviteli hiba a taoval

2016. november 17.

A nem jelentős összegű hibák, hibahatások korrekciójáról tett közzé tájékoztatást a NAV a honlapján.

Hatékonyabb fellépés a hozzáadottértékadó-csalás ellen

2016. november 30.

A héa összege az Európai Unióban 2014-ben megközelítette az uniós GDP 7 %-ának megfelelő 1 billió eurót. Ugyanakkor az elvárt és a ténylegesen beszedett héa közötti különbség a tagállamokban 2013-ban közel 170 milliárd eurót tett ki és csak a határokon átnyúló csalás évi mintegy 50 milliárd eurós héabevétel-kiesést okoz.

 

Iránymutatás a NAV-tól: így kell belépni az evába, és kilépni onnan

2016. november 30.

Tájékoztatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá történő bejelentkezéssel, illetve a törvény hatálya alól történő kijelentkezéssel összefüggő teendőkről.

Adócsomag 2017: Eva, Ekho, Kata, Kiva, Áfa változások

2016. november 28.

Milyen változások lesznek a jövő évtől a kisebb adók és az Áfa rendszerében?

Üzletkötés és vállalatalapítás külföldön – Országtanulmányok

2016. november 23.

Külpiacra készülő vagy már ott működő vállalkozások vezetőinek nem csak saját cégük exportképességét kell folyamatosan felmérni és fejleszteni, de az is fontos, hogy a reménybeli vagy már meglévő célpiacot is ismerjék. Ebben nyújtanak segítséget a frissülő és folyamatosan bővülő országtanulmányok.

2017. január elsejétől változik a számla kötelező adattartalma

2016. november 22.

A számlának több kötelező tartalmi eleme van, amelyek feltüntetése elengedhetetlen a szabályosan kiállított bizonylaton. A tartalmi kellékek egy részének szerepeltetése ugyanakkor az adózó adózási módjától függ, illetve értékhatárhoz kötöttek.

Milyen iratokat kell, és mennyi ideig megőrizni megszűnő szervezeteknél?

2016. november 21.

Megszűnő szervezet esetén melyek azok az iratok, bizonylatok, amelyek 5 év után, illetve korlátlan ideig nem semmisíthetők meg, s milyen módon kell gondoskodni az elhelyezésükről?

Az EU növeli a mikrovállalkozók támogatását

2016. november 18.

Az Európai Beruházási Alap (EBA), az Európai Bizottság és a mikrofinanszírozási szolgáltatók együttműködésének célja, hogy a „Progress mikrofinanszírozási eszköz” és a „Foglalkoztatás és a szociális innováció európai uniós programja (EaSI)” keretében 1 milliárd eurót meghaladó mikrofinanszírozási hitelt mozgósítson a mikrohitel-igénylők számára.