Üdvözöljük a

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Shirazi delegáció kamarai látogatása

2017. április 27.

Négyfős iráni delegáció érkezett Pécs testvérvárosából Shirazból hogy tovább mélyítsék a két város közötti gazdasági és kulturális kapcsolatokat.

Kedden a Kamarát is meglátogatták és komoly érdeklődést mutattak a megye gazdasága, a vállalkozások helyzete és a kamarai rendszer iránt is. Átlátható, tiszta üzleti kapcsolatokat kiépítése a céljuk, elsősorban az építőipar, közlekedési és szállítási infrastruktúra, hulladékgazdálkodás, város- és infrastruktúra-fejlesztés, gépipar, térfigyelő rendszerek területén.

Jótanácsok papír alapú szja-bevalláshoz

2017. április 26.

A NAV nyomtatványkitöltő programjának használata javasolt, mert több dolgot kiszámít helyettünk és figyelmeztet egyes hibákra is. Ha papíron, kézzel tölti ki a bevallást, ügyeljen arra, hogy minden lapon szerepeljen a neve, adóazonosító jele és ha van, az adószáma. A munkáltatótól, kifizetőtől kapott 16M30-as igazolás segít eligazodnia a bevallás kitöltésekor.

Gyakorlati tudnivalók az azonnali hatályú felmondással kapcsolatban

2017. április 24.

A munkaviszonyban számos olyan helyzet adódik, vagy olyan esemény történik, mely miatt a felek között visszafordíthatatlanul elindul egy, a jogviszony megszüntetésére irányuló folyamat. Ilyenkor a legtöbben- akár munkáltatói, akár munkavállalói oldalon- legszívesebben azonnal megválnának a másik féltől.

Súlyos következményei lehetnek, ha ez nem szerepel a számlán

2017. április 19.

Kell-e a számlán szerepeltetni a „fordított adózás” kifejezést, vagy megfelel helyette egy tartalmilag ugyanezt jelentő változat?

Összeférhetetlenség a munkaviszonyban

2017. április 18.

A legsúlyosabb kötelezettségszegések körébe tartozhat, ha a munkavállaló a munkaviszonnyal összeférhetetlen magatartást tanúsít. Ám ahogy az összeférhetetlen magatartás maga is ezerféle lehet, hasonlóan árnyaltan kell megválasztani azt is, milyen szankciót alkalmazzon a munkáltató.

Online utazásfoglalás – az ellenőrzött weboldalak kétharmada nem ment át az uniós ellenőrzésen

2017. április 12.

Az Európai Bizottság és az Unió fogyasztóvédelmi hatóságai 2016 októberétől kezdődően 352, EU-szerte elérhető ár-összehasonlító és utazásfoglalási weboldalt vontak összehangolt átvilágítás alá

Osztalékfizetés: az egyik tag kéri, a másik nem?

2017. április 11.

Van-e arra lehetőség, hogy egy társaság adózott nyereségéből több tulajdonos esetén csak néhány vegyen fel osztalékot?

Pécs Pont – a hely, amely Pécsről szól!

2017. április 10.

Nagy segítség a turizmusban érdekelt helyi vállalkozások számára a térség minden turisztikai attrakcióját gyűjtő és folyamatosan promótáló Pécs Pont. A modern ügyfélszolgálat a város szívében teljeskörű tájékoztatást nyúlt Baranya kínálatáról a betérő turistáknak és a vállalkozóknak.

Mennyiért számolható el számla nélkül az üzemanyagköltség - 2017 májusában

2017. április 26.

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolásban 2017 májusában alkalmazható üzemanyagárakat. 

Napi MNB-árfolyam alkalmazása

2017. április 26.

A gyakorlatban sok vállalkozás választja az MNB-árfolyamot a számviteli elszámolások körében. Tudta, hogy az adott napon 11 óráig még az előző napi árfolyam érvényes?

 

Változás a szállítmányozásban

2017. április 20.

Életbe lépett az ökológiai termékek behozatalát, a szállítmányok unión belüli mozgását pontosabban nyomon követő új uniós elektromos tanúsítási rendszer

Adományozással kapcsolatos társasági adó szabályok

2017. április 18.

Továbbra is népszerű az adományozás, különösen azoknak a vállalkozásoknak a körében, amelyek figyelmet fordítanak a társadalmi felelősségvállalásra. Mi szükséges ahhoz, hogy az adomány elszámolható legyen a társasági adó rendszerében és kapcsolódó adóelőnyök is elérhetőek legyenek?

Digitális munkaerőhiány Európában

2017. április 12.

A digitális munkaerőhiány továbbra is jelentős probléma regionális és európai szinten is, 2020-ra egymillió informatikus hiányzik majd az Európai Unió munkaerőpiacáról

Hogyan kell nyilvántartani a munkaközi szünetet?

2017. április 11.

A munkavállalót 20 perc szünet illeti meg, ha a napi munkaidő a hat órát meghaladja. Kell-e ezt külön szerepeltetni a munkaidő-nyilvántartásban, vagy egy nyolc órás munkanapon elegendő annyit feljegyezni, hogy a munkavállaló 8 óra 20 percet töltött a munkahelyen?

A munkába járással eltöltött idő munkajogi minősítése

2017. április 10.

A munkavégzéssel eltöltött idő a munkavállalók életének jelentős részét teszi ki, hiszen általános munkarend esetén a munkavállaló az adott napjának legalább harmadát a munkahelyén tölti el.