Üdvözöljük a

Intelligens energia – Európa program | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Intelligens energia – Európa program

Szerző: Hendinger Anita | 2008. június 5.

Az „Intelligens energia – Európa” program (2003-2006) a Közösség nem technológiai jellegű programja az energiaágazatban. Célja a nem műszaki jellegű akadályok felszámolása, piaci lehetőségek teremtése és a környezettudatosság növelés.

A program a CIP keretében folytatódik és egyúttal ki is bővül. A program három egyedi területre irányul:

 

(i)

energiahatékonyság és az energia racionális felhasználása, különösen az épületekben és az iparban (SAVE);

(ii)

 az új és a megújuló energiaforrások alkalmazása a villamos energia és a fűtés centralizált és decentralizált előállításában, valamint ezek integrálása a helyi környezetbe és az energiarendszerekbe (ALTENER);

(iii)

 a közlekedési ágazat energia-specifikus szempontjai, a tüzelőanyagok diverzifikációja, pl. új, fejlesztés alatt álló és megújuló energiaforrásokon keresztül, valamint a megújuló tüzelőanyagok és az energiahatékonyság alkalmazása a közlekedésben (STEER).

 

Ezenkívül a program támogatást biztosít a gazdaság különböző ágazataiban az energiahatékonyságot és a megújuló energiaforrásokat integráló és/vagy a különböző eszközöket és szereplőket egyazon cselekvésben vagy projektben összefogó horizontális kezdeményezésekhez. A program két fő projekttípust támogat:

 

(i)

népszerűsítési és terjesztési projektek, amelyek célja a fenntartható energetikai technológiáknak kedvező, általános feltételek előmozdítása, beleértve az igazgatási struktúrákat, az általános környezettudatosságot, a horizontális és a vertikális együttműködést és hálózatokat, valamint a keretszabályozás jobb végrehajtását;

(ii)

replikálási projektek, amelyek szisztematikusan előmozdítják a fenntartható energiákhoz kapcsolódó új technológiák alkalmazását.

 

A 2008. évi pályázati forduló témáira 2008. június 26-ig lehet (kizárólag elektronikus úton) pályázatot benyújtani. A pályázati kiírás egyedi projektek (kb. 50-60 projekt) és újonnan létesített, helyi és regionális energetikai ügynökségek létrehozásához (kb. 8 ügynökség) biztosít forrásokat.

 

További információ: http://ec.europa.eu/energy/intelligent/call_for_proposals/index_en.htm

Közzététel időpontja: 2008. 06. 05.
Beadási határidő: 2008. 06. 05.