Üdvözöljük a

Egy szakmára mindenkit meg lehet tanítani | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Egy szakmára mindenkit meg lehet tanítani

Szerző: Sz.K.| | 2008. február 7.

A GLT Delta Épületgépészeti Kft. munkatársainak nagy része a cégnél sajátította el a szakma alapjait. Vannak közöttük olyanok is, akik másod-szakmát is itt szereztek, a tulajdonosok ugyanis nagy hangsúlyt helyeznek dolgozóik folyamatos képzésére.

 A GLT Delta Kft. elődje a Termovill Gmk. több mint húsz esztendővel ezelőtt alakult. A társaság ebben a formában működött egészen 1991-ig, a váltást, amelynek eredményeként létre hozták a GLT Delta Épületgépész Kft.-t szakmai és gazdasági fejlődésük üteme tette szükségessé. Ezt követően rövid időn belül leányvállalatokat alapítottak, amelyekben a cég dolgozói is tulajdonrészt szerezhettek. A következő jelentős lépés 2002-ben következett be, amikor is, az akkor már több éve folyó gyártási tevékenységük megerősödött, az exportjuk is megnövekedett. Ennek keretében egy osztrák cégnek 1995. óta Sprinkler automata tűzoltórendszerek előregyártását, valamint ezek helyszínen történő beszerelését végzik. 

 A cég épületgépészeti, víz- és csatornarendszerek kiépítését, valamint központi-fűtés, szellőző, szellőző és légtechnikai berendezések szerelését végzi magánszemélyek és cégek részére egyaránt.

  - A cég jövőjének biztosítéka a dolgozók folyamatos továbbképzése, amelynek egyik alapja a saját tanulóképzés - mondja Cserkúthy László ügyvezető. - A nálunk végzett tanulók jelentős részét továbbfoglalkoztatjuk. Jelenleg szellőző és klímaberendezés, gázvezeték és -készülék, valamint vízvezeték és központi-fűtés szerelő tanulók gyakorlati képzése folyik nálunk. Azok, akik a végzést követően a munkatársaink sorába lépnek egy speciális szaktanfolyamon is részt vesznek. A vezető szerelőink a legmagasabb szakmai minősítő bizonyítvánnyal rendelkeznek, s általában két szakmát művelnek felső fokon. A dolgozóink közül sokan vettek részt képzéseken és átképzésen Ausztriában és Németországban is.

 - A cég megalakulása óta foglalkozik tanulóképzéssel - veszi át a szót Csukás Béla, szakképzésért felelős vezető. - Többen közülük ma is itt dolgoznak, mint például Solymos Tibor, aki tizennégy évesen mint tanuló lépett be a kft. ajtaján. Egyébként ő volt az első tanulónk. Soha nem volt gondunk még azzal, hogy kevesen jelentkeztek volna hozzánk tanulónak. A gyerekek egymásnak mondják el, hogy hol mit tapasztaltak, s hívják fel egymás figyelmét arra, hogy hova érdemes menni. Mi felnőttként kezeljük a tanulóinkat, partnerként tárgyalunk velük. Szinte kivétel nélkül tovább foglalkoztatjuk azokat, akik a tanuló évek alatt bizonyították rátermettségüket, azonosultak a cég filozófiájával, azt mind szakmailag, mind emberileg a magukévá tették. Évente átlag két-három végzőst alkalmazunk.

  Mint Csukás Béla elmondta, az évek alatt így nevelődtek ki a szervizesek, de a fűtés-, gáz-, víz- és klímaszerelők közül is a legtöbben a saját tanulóik voltak. Jelenleg tizenkilenc tanulójuk van, ami nem kis feladatot ró a cégen belül mindenkire.  - Mindenkit tanulószerződéssel foglalkoztatunk, ugyan annak idején az együttműködési megállapodásról is kedvezőek voltak a tapasztalataink - veszi vissza a szót Cserkúthy László. - A cégnél az alapelv, hogy aki többet tesz le az asztalra, az anyagilag is jobban jár függetlenül attól, hogy éppen a szakmunkásképző melyik évfolyamára jár. Most is van olyan elsős tanulónk, aki nagyon ügyes, sokkal jobban és szebben dolgozik, mint nem egy felső éves. Látszik rajta, hogy igazán érdekli a szakma, szereti, amit csinál. Abban, hogy kevés az olyan a tanulóink közül, aki a végzést követően más területen helyezkedik el, vagy el sem jut a szakmunkás-vizsgáig nagy szerepe van Csukás Bélának, akire annak idején is azért esett a választás, hogy ő legyen a tanulók képzéséért felelős vezető, mert jól tud bánni a kamaszokkal, hallgatnak rá, elfogadják, mind szakmailag, mind emberileg.

 A gyakorlati képzés során a tanulók bent a műhelyben az alapfogásokat sajátítják el, amit élesben kell alkalmazniuk a kinti munkahelyeken, s egy idő után képessé kell válniuk az önálló munkára is.

 - Mi még nem tapasztalatuk azt a fajta tanulóhiányt, amelyről mások panaszkodnak. S a legtöbb tanulónk a szakmát is elsajátítja. Valljuk, hogy mindenkit meg lehet tanítani egy szakmára, csak meg kell találni azt az utat, amellyel elérhető, hogy olyan szakmai tudást szerezzen meg, amely alkalmassá teszi arra, hogy megéljen belőle. Jó lenne, ha az elméleti anyag összeállításakor is ez a szemlélet uralkodna el, az iskolai tanterveket is ilyen szempontok alapján készítenék el. A másod-szakmás képzésben is részt veszünk, amelyhez támogatást is nyújtunk. Ezt azért tartjuk jó dolognak, mert ezek a tanulók már rendelkeznek egy szakmával, tudják, hogy miért akarnak egy újabbat megtanulni. A másod-szakma megszerzéséhez támogatást is nyújtunk - fejezi be beszélgetésünket Cserkúthy László.