Üdvözöljük a

Az aszalt almaszelet meghódította a piacot | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az aszalt almaszelet meghódította a piacot

Szerző: Sz.K.| | 2005. szeptember 21.
A XII. Szentlőrinci Gazdanapok vásári nagydíját a pécsi Kádár Farm Kft. Mechips elnevezésű különleges, tartósító szer nélkül, aszalással készített, szeletelt almája nyerte el. A mára egyre népszerűbb, s s legutóbb az OMÉK-en is nagy sikert aratott termék hódító útját ez év januárjában kezdte el.

- Kertészeti szakközépiskolába jártam, majd Keszthelyen végeztem növényvédő agrármérnök szakon - mondja Kádár Imre, a Kádár Farm Kft. ügyvezetője, az almachips egyik kitalálója.

- Az országban az 1990-es évek fordulóján bekövetkezett változásig több szövetkezetben dolgoztam, de voltam termelési rendszer vezetője is. A kárpótlás során a családom visszakapta a földjeit, s akkor indítottam el az agrárvállalkozásomat. A Dél-Alföldön, Kisszállás mellett visszakapott több mint harminc hektáron gazdálkodásba fogott, állami támogatás igénybe vételével 17 hektáron almát, míg 14 hektáron szőlőt telepített.

- A gyümölcsaszalás tradicionális tartósítási módszer a paraszti gazdaságokban - folytatja tovább beszélgetésünket -, ebből kiindulva jött az ötlet egy az Alföldön élő, feldolgozó üzemmel rendelkező barátommal, Keresszegi Attilával, hogy készítsünk almachips-et. Két dolog vezérelt bennünket ebben: az egyik, hogy a termés ne menjen veszendőben, a másik pedig az volt, hogy egy ma divatos formában jelenítsük meg. A csomagolást a pécsváradi Mecsek-Tea Kft. egyik tulajdonosával, Kakas Sándorral közösen találtuk ki. Az almachips kifejlesztése több évig tartott, amelyhez uniós hitelt vettem fel.

Az almachips-et lisztérzékenyek, cukorbetegek is fogyaszthatják, ugyanis a vér cukorszintjére az alma rost, pektin valamint almasav tartalma jó hatással van. A sportolóknak is ajánlott, ugyanis pótolja a szervezet számára fontos vitaminokat, ásványi anyagokat. A hölgyeknek is ajánlott, mert nem hizlal ezért a nap bármely szakában fogyasztható.

Az egész országban kapható már a Prémium Hungaricum kategóriás termék. A a Coop, a CBA, a Magor üzletláncok polcain is ott található, valamint szeretnék az iskolai büfékben is elterjeszteni. Ezzel is megpróbálják a gyerekek körében az egészséges élelmiszereket népszerűsíteni, a sós, zsíros chipsek helyett. E mellett az igényes, az egészségük megőrzését fontosnak tartó vásárlókat is szeretnék a terméküknek megnyerni. Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács standján ismerkedhettek meg a vásárlátogatók az almachips-szel.

- Nagyon sokan érdeklődtek, üzletet is kötöttünk - mondja Kádár Imre. - A jövőben még tovább szeretnénk fejleszteni ezt a termékünket, különböző ízesítéssel kívánjuk gyártani, a fahéjas változata már elkészült. A jövőbeni terveink között szerepel, hogy müzliszeletet is készítünk. Kádár Imre egész életét végigkíséri a változtatás igénye. Pécsett az 1980-as évek végén nagybani piacot épít, hogy biztonságos értékesítési hátteret teremtsen a termelőknek. Aztán több gyümölcstermelővel összefogva, megalapítja az ország első ilyen jellegű termelő és értékesítő szövetkezetét. Majd ismét továbblép, s egy nagy jövő előtt álló termék előállításába fog.

- Az eredeti szakmámtól sem szakadtam el, agrárkörnyezet-gazdálkodási szakértőként tevékenykedem - fejezi be beszélgetésünket. - Az eltelt évek alatt megtanultam, ahhoz, hogy az ember talpon tudjon maradni, újat legyen képes alkotni, ahhoz kell egyfajta alkalmazkodó képesség az állandóan változó gazdasági körülményekhez, s ami még ennél is fontosabb a megbízhatóság, az adott szó betartása. Ugyanis csak az tud folyamatosan a piacon maradni, aki az új és a régi partnereivel egyaránt korrekt kapcsolatot tart fenn, betartja a határidőket, állandó minőséget produkál.