Üdvözöljük a

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Alkoss csodát! – DesignPécs 2017

2017. november 7.

Alkoss csodát! – ez a szlogenje az idei, immár 5. DesignPécs rendezvénynek, amely mintegy 10 napon át (szept. 29. – okt. 8. között) mindenki előtt nyitva állt, hogy tényleg megszülessen benne vagy általa a csoda. Már a hivatalos megnyitón is olyan hatalmas volt az érdeklődés, hogy egy gombostűt sem lehetett leejteni a Nana Bistro & Barban, ez is azt jelzi, hogy mekkora igény van a városban rejlő design potenciál megmutatására.

Ma már ő értékeli a jelölteket

2017. november 7.

Már az ebédhez terítenek a Pécsi Kereskedelmi Központ Fókusz Éttermében, ahol Miseta Zoltán szakácsmesterrel, többek között a vendéglátóhelyet is üzemeltető  cég üzemeltetési vezetőjével ülünk le beszélgetni. Az elsők között szerezte meg a kamarai mester címet, amikor hosszú évek után ismét lehetőség nyílt rá. Az elmúlt hónapban pedig átvehette a szakács mestervizsga-bizottság elnöki posztjáról szóló megbízólevelét.

Előre felkészülni, gyorsan tárgyalni

2017. november 7.

Európai cégek képviselői, diplomaták és testvérvárosok küldöttei, valamint pécs-baranyai vállalkozások részvételével zajlott október elején a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarában az Open4Business rendezvény, amelyen a résztvevők többek között partnerségeket, üzleti kapcsolatokat építhettek. Az Enterprise Europe Network dél-dunántúli irodája, valamint a kamara által szervezett programon kiemelt esemény volt az üzletember-találkozó, amely mellett plenáris ülések, fórumok, egyéni tanácsadások, céglátogatások és networking események is helyet kaptak. A gabonakereskedelemmel, raktározással, logisztikával foglalkozó bólyi Agro Boy Kft. fuvarszervezője, Körösztúri Balázs már második alkalommal vett részt az Open4Business üzletember-találkozóján, a vállalkozás fuvarozási kapacitásához keresett üzleti partnereket.

Art business, avagy a kézzel készült alkotások értéke

2017. november 7.

Akár egy vörösbor molekula, a kis herceg, vagy éppen egy gyerekrajz is megjelenhet ékszer formájában Gajcsi Blanka pécsi ékszertervező műhelyében. De készített már taplóból is medált a fiatal művész, és az sem szokatlan számára, ha egy eljegyzési gyűrű nem karika formájú, hanem szív vagy háromszög. Blanka saját tervezésű és kivitelezésű tárgyait is árulja, de egyre többen keresik meg őt sajátos elképzelésekkel, hogy aztán az ötvösműhelyben egyedi ékszerekben öltsön testet az ezüst és az arany. Ahhoz azonban, hogy új ékszerek születhessenek, vissza kell forgatni az eladottakból származó bevétel egy részét, hirdetni, marketingelni, azaz működtetni a vállalkozást. Ez utóbbi területeken Blanka szerint van még teendő.

„A csapatsport kitartásra, alkalmazkodásra, megoldásra tanít”

2017. november 7.

Sportos családban nőtt fel Schweitzerné Hornicz Bernadett, a Karma Pécsi Kesztyű ügyvezetője, ezért egyértelmű volt, hogy az iskolaválasztásnál is fontos szerepe lesz a sportnak. Bár a fiatal üzletasszony pályafutása kicsit messze került az élsporttól, hiszen ma a minőségi kesztyűk varrásával foglalkozó családi manufaktúrát vezeti, a rendszeres mozgásról soha, egyetlen percre sem mondott le. A mai napig igazolt játékos, a kézilabda NB III-ban játszik, és erre úgy van ideje kétgyermekes anyukaként, hogy az edzésekre magával viszi a gyerekeket. Ezért aztán a sport, a mozgás szeretete tovább öröklődött a családban.

"Mindig szerettünk jókat sütni, főzni és enni"

2017. november 7.

A gasztronómiához fűződő viszonyáról Nagy Katalin nem csak a Pezsgőház étterem ügyvezetőjeként beszélt, hanem az őszinte, házias ételek iránt érzett, otthonról hozott szeretetét is bevallotta.

EU adatvédelmi rendelet, jelentősen szigorodó szabályok

2017. október 11.

Ha a hazai törvényhozás megszavazza, minden idők legszigorúbb szabályai léphetnek életbe jövőre a személyes adatok védelmével kapcsolatban. Az Európai Unió még 2011-ben készített egy iránymutatást arra vonatkozóan, hogy miként kell biztonságosan kezelniük a cégeknek az ügyfeleik és a munkavállalóik személyes adatait. A General Data Protection Regulation, azaz röviden GDPR jelenleg csupán iránymutatás a tagországok számára, de hamarosan minden államnak meg kell hoznia a saját törvényeit e területhez kapcsolódóan. Hazánkban várhatóan decemberben kerül a Parlament elé ez a törvényjavaslat, amely elfogadása után nemcsak a vállalkozásoknak, hanem mindenkinek, aki személyes adatokat kezel, alaposan át kell alakítania az eddig használt rendszerét. Ellenkező esetben a globális árbevételének 2-4%-áig büntethetik meg őket.

Egy jó mester nemcsak oktat, de nevel is

2017. október 3.

Batthyányi József, a Pécsi Szakképzési Centrum Pollack Mihály Szakgimnázium és Szakközépiskola festő szakmai csoportjának vezetője, nemcsak felsőfokú végzettségekkel rendelkezik, de éveken át, mint szobafestő,mázoló kereste a kenyerét, s a szakma csúcsát jelentő kamarai mestervizsgát is letette.  

Ház építés, ház eladás - 35 éves a Kőház Zrt.

2017. november 7.

Míg korábban kizárólag építették a házakat, az épületeket, néhány éve új üzletágként és már ingatlanok értékesítésével, épületgépészettel, szerkezetépítéssel, beruházással is foglalkozik a pécsi székhelyű Kőház Zrt. A társaság 1982-es megalapítása óta meghatározó szereplőjévé vált a pécsi építőiparnak, számos középület, intézmény, lakóház létesült az ott dolgozó szakemberek hozzáértésének, minőségi munkájának köszönhetően.

Az informatikát hívták segítségül

2017. november 7.

Kicsit várnom kell, mert az M4-Tech Kft. egyik tulajdonos, ügyvezetője Varga Zoltán a beérkezett alapanyagokat teszi a helyére targoncával a raktárban. Amikor végez, végigjárjuk az üzemet, ami az elmúlt években jelentős fejlődésen ment át. Egyetlen gép sem áll, kettőn - nem kis meglepetésemre - hölgyek állnak, míg a CNC-esztergát egy volt tanítványuk kezeli. Speciális, a fémforgácsoláshoz szükséges egyedi szerszámokat- és alkatrészeket gyártanak, jelenleg német, valamint hazai vállalkozások részére.

Pécsi cég a legsikeresebb magyarországi, közösségi finanszírozással létrejött projektben, a BREWIE-ban

2017. november 7.

Egy magyar fiatalok által fejlesztett otthoni sörfőző gép, a Brewie – ez lett az eredménye a legsikeresebb magyar közösségi finanszírozású projektnek, amelyet egy budapesti startup valósított meg. A számítógéppel vezérelt, egyedi fejlesztésű automata berendezésre több mint 700 ezer dollárt gyűjtöttek össze a fiatalok, a gépet azóta meg is építették, már igen sokat el is adtak és folyamatosak a megrendeléseik. A vállalkozás azzal kereste meg a hardver- és szoftverfejlesztéssel is foglalkozó pécsi RG Net Kft.-t, hogy segítsenek a gép szoftveres és hardveres problémáinak kezelésében és a gép továbbfejlesztésében. Mint Herbály István ügyvezető mondja, az interneten találták meg cégüket, mint olyan vállalkozást, amelynek van már tapasztalata e területen.

A rendezvényterem új szintre emelte a vendéglátást a Pálmában

2017. november 7.

Régi vágya vált valóra két évvel ezelőtt a mára országos hírnevet szerzett botyakapeterdi Pálma vendéglő vezetőjének, Hóbor Lászlónénak, amikor megépült a vendéglő rendezvényterme. Ezzel ugyanis olyan hely jött létre, amely nagyobb csoportok fogadására, különleges események megünneplésére is lehetőséget biztosít. Mint Hóborné Klára mondja, Pécsről is szívesen érkeznek hozzájuk vendégek egy-egy ünnepi alkalom megtartására, kedvelik házias ételeiket és azt a szíves vendéglátást, amit ő és kollégái biztosítanak. A családi vállalkozás immár több mint 20 főt foglalkoztat.

Fejben folyton itt kell lenni

2017. november 7.

Sorozatunkban egy vendéglátóhely sem duplázott eddig, de a majdnem két évvel ezelőtti felálláshoz képest annyi változás történt, hogy mindenképpen indokolt volt ismét alaposabban körbenézni a pécsi Ferencesek utcájában található Balkán Bisztróban. A megjelenésében kibővült és megszépült, szellemiségében még letisztultabb helyről ezúttal Wéber Tamás, tulajdonos-üzemeltetővel beszélgettünk.

Autóteszt: Melegh Andrea – Mercedes-Benz GLA 180d

2017. november 7.

Melegh Andrea selyemfestő, és búvár, a Pappas Autótól ezért egy olyan Mercedest kaptunk a tesztre, ami ennek a két egymástól különböző területnek az igényeire is megfelelő. Az új GLA a vízpartokon is boldogul, ugyanakkor egy kiállítás megnyitón is elegáns.

Új energiák, új projektek a kamaránál

2017. október 3.

A korábban energiahordozók kitermelésére szakosodott mecseki térség még mindig keresi a helyét. Ugyan Pécs Európa Kulturális Fővárosa volt 2010-ben, ám mivel a kultúra is csak erős gazdasági alapokon tud virágozni, ezért továbbra is központi kérdés marad a gazdaságfejlesztés. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara számos projekt partnereként, pénzt és módszereket juttatva a térségbe, ehhez járul hozzá.