Üdvözöljük a

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Ipar4.0: a jövő már a jelen

2018. február 7.

Már javában zajlik a negyedik ipari forradalom, amikor is a fizikai gépek és tárgyak egy információs hálózatba kapcsolódnak, a reálgazdaság egyetlen hatalmas, intelligens információs rendszerbe integrálódik. Az újkeletű forradalom kihívásaira ad válaszokat elsősorban az ipari folyamatok teljes digitalizációjával az Ipar4.0 elnevezésű koncepció. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara az elsők között csatlakozott ahhoz a platformhoz, amely országos szinten az új technológiai korszakváltásra reagál a hazai egyetemi és kutatóintézeti szféra és az iparvállalatok együttműködésével, nemzetközi kooperációval.

„Dizájnos” előretörés a Kreatív Ipari Klaszternél

2018. február 7.

Tavaly januárban Debrecenben rendezték meg hazánkban először a „Design for Enterprises” – www.designforenterprises.eu – elnevezésű tréningsorozat egyik elemét, mely a dizájn termékfejlesztésben betöltött stratégiai szerepéről szól. Mivel a rendezvény hasznosnak bizonyult, a helyszínt adó Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közvetlen kapcsolatot épített kamaránk és az olasz főszervező között.

Az eddigi munkám koronája a mesterlevél

2018. február 7.

Egykoron az iparengedély kiváltásának feltétele volt a mestervizsga megléte. A céhek megalakulásával fonódik össze a mesterségét magas színvonalon művelő, tudását nemzedékről nemzedékre továbbadó mesterek képzése, akik mindig is jelentős szerepet töltöttek be a szakember-utánpótlás kinevelésében. Ma már csak e cím birtokosai vehetnek benne részt, s ennek köszönhetően már mester nem csak a kézműves szakmákban tevékenykedők lehetnek. Vörös Bernadett kereskedő-mester e lehetőséggel élve szerezte meg a mesterlevelét. 

A család együtt képes a talpon maradásra

2018. február 7.

Mi történik akkor, ha egy családi vállalkozásban az egyik „motor” egy hosszan tartó betegség miatt kiesik, de holnap is ki kell nyitni, mert a vendégek, a vásárlók várják a terméket, a szolgáltatást? Hogyan képes kezelni az előállt helyzetet a család, amely egyben vállalkozói közösség is, és miként tudja bebizonyítani azok számára, hogy igenis képes életben tartani a vállalkozást, akik a teljes csődöt prognosztizálták? A villányi Polgár Pincészetet működtető Polgár család megtalálta a maga válaszait ezekre a kérdésekre.

Jó hely

2018. február 7.

Az Eozin néhány hónappal ezelőtt nem csak, hogy elköltözött, de nevet váltott és konyhával gazdagodott a Színház téren. Az immár Eozin Corso néven futó hely üzemeltetőjével Kövy Zoltánnal beszélgettünk.

Eredményes, stabil, elismert: Öko-Trade Kft.

2017. december 6.

A hazai környezetvédelemben megkerülhetetlen a pécsi székhelyű, de Budapesten is irodát működtető Öko-Trade Kft. Az idén 25 éves vállalkozás hiteles és független szakértői, tervezői tevékenységet, valamint kivitelezést is folytat a környezetvédelem minden szegmensében. A cég alapfilozófiája, hogy az önkormányzati, vállalati gazdasági munka során felmerülő, környezetvédelmet érintő problémákra minden esetben meg tudja adni a megfelelő választ, amely a megbízó számára a leggazdaságosabb, a hatóságok számára pedig a legkielégítőbb megoldást jelentse. Mindezt miként tudták megvalósítani az elmúlt negyed évszázad alatt, arról Bartos Sándor cégalapítót, ügyvezetőt kérdeztük.

Gép helyett komplett technológiát vesznek a mezőgazdaságban

2017. december 6.

Csak akkor van esély a cég fennmaradására, ha a nagy rendszereknél többet tud kínálni vagy minőségben, vagy szolgáltatásban, vagy tudásban, esetleg mindháromban, ezért olyan eszközöket árul a Tomelilla Kft., amelyek a mezőgazdasági technológia csúcsát képviselik. A munkagépek és eszközök kereskedelmével foglalkozó bodai vállalkozás ügyvezetője, Borsiczky István szerint ma már nem a gépet kell eladni, hanem a teljes technológiát. Ezért mindent kipróbálnak, igyekeznek elébe menni az újdonságoknak, ami a termelő szempontjából magában hordoz valamilyen továbblépési potenciált – ez a Tomelilla kereskedelmi stratégiája.

25 éves Európa egyik legnagyobb orgonaépítő vállalkozása

2017. december 6.

Szerényen, ámde méltó módon ünnepelte meg Magyarország legnagyobb és Európa egyik legnagyobb orgonaépítő vállalkozása, a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra csapata azt, hogy fiatal felnőtt korba lépett a vállalkozás. 25 évvel ezelőtt Budavári Attila egyéni vállalkozásként alapította meg a későbbi manufaktúrát, amelybe nem sokkal később testvére, Budavári Csaba társult be mellé. Az új orgonák építésével, orgonák restaurálásával, szerkezeti átépítésével, javításával, karbantartásával foglalkozó cég mára 3 kontinensen mintegy 400 ügyféllel áll kapcsolatban, kiemelkedő munkája elismeréseként pedig számos díjat kapott az elmúlt években.

Webáruházra fel! – a siker érdekében fontos a tervezés, a marketing

2018. február 7.

Egyre több vállalkozás dönt úgy, hogy internetes kereskedésbe fog. Vannak köztük sikertörténetek, és vannak, akik hamar feladják. Hogy mi a sikeres webáruház titka, egyáltalán milyen eszközök szükségesek a hosszú távú eredményességhez, erről kérdeztük Szilágyi Tímea kreatív szövegírót, marketing tanácsadót.

Karosszéria-lakatosra mindig szükség lesz

2018. február 7.

A műhelyben nincs egy szabad hely, minden egyes szerelőaknán áll autó, a karosszéria és a fényező műhelyben is hasonló a helyzet.

 

 

A sport megkönnyíti a felek közötti kommunikációt

2018. február 7.

Míg gyermekkorában a csapatsportokat részesítette előnyben, felnőtt korára az egyedül végzett mozgás is fontos szerepet kapott Boros Gergely, EXIM Bank Zrt. regionális képviseletvezetőjének életében. A sport kisgyermek kora óta jelen van mindennapjaiban, a mozgás szeretetét talán futballozó édesapja ültette el benne. Ma már a foci mellett rendszeresen fut, télen síel, a nyári nap pedig többször a vitorláshajón találja. Nem múlik el hét mozgás nélkül.

 

Autóteszt - Ford Fiesta 1.0l EcoBoost Tiatnium

2018. február 7.

A munkaruhák gyártásával foglalkozó Anikó Munkaruha névadó tulajdonosával, Pálinkásné Bakó Anikóval a kisautó kategória egyik legnépszerűbb modelljének a Ford Fiestának legújabb változatát próbáltuk ki. Az FX Autóháztól egy jól felszerelt agilis változatot kaptunk a tesztre, ami már az első méterek megtétele előtt elnyerte tesztelőnk szimpátiáját.

Kukta

2018. február 7.

Sorozatunkban cégvezetők, üzletemberek, vállalkozók mesélnek gasztronómiához, főzéshez fűződő viszonyukről és ezúttal cikkünk egyik következménye lehet, hogy Jenei Péter, fotós mégiscsak összeköti a munkáját a hobbijával. Azaz dokumentálja is, amit kedvtellésből sütöget.

Magyar vállalkozások külföldi piaci lehetőségeit segíti a sikeres biológus

2017. december 6.

Az tud jól használható tanácsot, információt, kiválóan alkalmazható praktikákat javasolni a külföldi piac meghódítására készülő hazai vállalkozásoknak, aki maga is több évtizedes tapasztalattal rendelkezik ezen a területen. Néha elég csak azt tudni, hogy kit vagy mit érdemes megkeresni, hogy megoldódjon egy helyzet, egy probléma, ilyenkor jól jön egy olyan szakember támogatása, aki már megjárta, megtapasztalta ezt az utat. Dr. Lustyik György biofizikus több mint két és fél évtized alatt felépítette a dél-dunántúli régió legerősebb biotechnológiai vállalkozását, a Soft Flow Hungary Kutató Fejlesztő Kft.-t, amelyet tavaly megvásárolt a világ 28 országában jelen lévő, évi 270 millió eurós forgalmat bonyolító, az élelmiszerek és takarmányok vizsgálatára szakosodott dán FOSS Analyticals Hillerod cég.

Átütő újdonságok – csak régen voltunk-e kiválóak?

2017. december 6.

Működik-e ma is a magyar agy, és milyen támogatási lehetőségei vannak az újító elméknek? Miért ad pénzt innovatív termékek, szolgáltatások kifejlesztésére egy befektető, a magyar állam vagy az Európai Unió? Az ipari termelés, a kapcsolódó szolgáltatások vagy a hétköznapi fogyasztó számára is érthető, és lehetőleg pénzügyileg megtérülő kiválóságot keresik, ami ráadásul jól kommunikálható. Kiragadva egyet a számos pénzcsapból: az EU által biztosított „KKV Eszköz” forrásainak megnyitására törekszik a szakember, Dobay Balázs (D-Lab).