Üdvözöljük a

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Új kamarai vezetés, új év, új kihívások

2017. február 2.

Az új kamarai testület küldetése a vállalkozások versenyképességének sokoldalú támogatása.
Már tavaly megkezdődött a 2017-es év tervezése a kamarában, hiszen az őszi kamarai választások után új elnökség kezdte meg a munkát. Megalakultak a bizottságok – köztük teljesen új testületek is – és megújultak a kamara városi elnökségei. Aktív évet zártak és nem kevésbé mozgalmas időszak elé néznek a kamarában működő klubok, amelyekben egyre inkább felerősödik az igény az érdekérvényesítésre és a szakmai együtt gondolkodásra, szakmai fórumokra. Összeállításunk a 2017-es évben megvalósítandó feladatokról szól: célokról, az azokhoz vezető útról, együttműködő partnerekről, a kínálkozó lehetőségekről.

Folyamatosan meg kell újulni

2017. január 31.

A délelőtti órákban már megterítették az asztalokat a Pécsi Kereskedelmi Központ Fókusz Éttermében. A konyhában és a földszinti cukrászüzemben nagy a sürgés, forgás, készül az ebéd, a cukrászok pedig a beérkezett megrendeléseknek tesznek eleget, valamint a saját cukrászdájuk részére készítik a pitéket, egyedi íz világú tortákat. A cukrászüzemet megnyitása óta Böröcz Csabáné, Hajni vezeti, aki nemrégiben mestervizsgát tett.

Nem konkurenciának tekintik egymást

2017. január 31.

Különleges munkahely-teremtési, képzési program zajlik immár negyedik esztendeje Pécsett. Az Önindító nevet viselő projekt egyedülálló lehetőséget kínál a kreatív iparban vállalkozást indítóknak. A Baranya Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya a program gazdája, amelynek szellemi hátterét a Pécs–Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával és a KIKK Egyesülettel dolgozta ki, s a Baranya Megyei Vállalkozói Központtal, a Dél-Dunántúli Idegenforgalmi Nonprofit Kft.-vel, valamint a pécsi önkormányzattal együttműködve valósít meg. A tanfolyamnak a KIKK Egyesület székhelye, a KOHÓ ad helyet.

Valami új

2017. január 31.

Keresve sem találhatnánk közhelyesebb dolgot az újévi fogadalmaknál. Talán csak az évértékelés és jóslás hasonlóan elcsépelt ebben az időszakban. No, de – mint a közhelyek és sztereotípiák általában – nem ok nélkül léteznek ezek. Az eredetiséget meg amúgy is szokás túlértékelni, így a helyi gasztronómiát most mi is ezen a szemüvegen keresztül vizsgáljuk egy kicsit. Visszatekintésre alapozott trendek következnek.

 

Betekintést akartam adni a kávékészítésbe

2017. január 31.

A jó kávé szerencsére már tényleg nem ritkaság a régióban. A minőségi kávézók sorát az Ifjúság útján található Block Coffee Room nyitotta Pécsett, majdnem két évvel ezelőtt, és azóta már a Gault Millau étteremkalauz is felvette az ajánlott vendéglátóhelyek közé. A tulajdonos-barista Sefcsik Tamással beszélgettünk.

A Kamarai Díj kitüntetettje: Kresz Erika és dr. Kéri István

2016. december 6.

Az MKIK elnöksége október végi tisztújító közgyűlésén Kamarai Díj kitüntetésben részesítette Kresz Erikát, a műanyagfeldolgozással és szerszámkészítéssel foglalkozó Kresz & Fiedler Kft. tulajdonos-ügyvezetőjét sikeres és innovatív vállalatvezetői szakmai munkájáért, valamint a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara alelnökeként a kisvállalkozás-fejlesztés területén végzett eredményes társadalmi munkájáért. A sikeres üzletasszony az elmúlt évtizedekben számos pozíciót töltött be a kamarában: többször megválasztották a pécsi kamarai küldöttének, jelenleg a Kisvállalkozási Bizottság elnöke és harmadik alkalommal tölti be az alelnöki tisztet. Mint mondja, a társadalmi megbízatást belső indíttatásból vállalta, vállalja.

Nagy az űr az alkalmazotti és a vállalkozói lét között

2016. december 6.

Különleges munkahely-teremtési, képzési program zajlik immár negyedik esztendeje Pécsett. Az Önindító nevet viselő projekt egyedülálló lehetőséget kínál a kreatív iparban vállalkozást indítóknak. A Baranya Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya a program gazdája, amelynek szellemi hátterét a Pécs–Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával és a KIKK Egyesülettel közösen dolgozta ki, s a Baranya Megyei Vállalkozói Központtal, a Dél-Dunántúli Idegenforgalmi Nonprofit Kft.-vel, valamint a pécsi önkormányzattal együttműködve valósít meg. A tanfolyamnak a KIKK Egyesület székhelye, a KOHÓ ad helyet.

Ne vesszen el az évtizedek alatt felhalmozott tudás

2016. december 6.

A Somapak Kft. ezelőtt harminc esztendővel kezdte meg működését Pécsett. A tanulóképzésbe csak néhány éve kapcsolódtak be, amikor szembesültek azzal, lassan elfogynak a jó szakemberek, nem tudják majd kikkel pótolni a nyugdíjba vonulókat. Az első gépi-forgácsoló tanulójukat már a duális képzés keretében fogadták. Jelenleg négyen sajátítják el náluk a gépipari szakmák alapjait, közülük ketten érettségi után.

Kiadványszerkesztéstől a vendéglátásig – a minőség és a kitartás a kulcsszó

2017. január 31.

Míg tavaly arról beszélgettünk Szundi Györggyel, a Partners Pécs Kft. ügyvezetőjével, hogy miként váltott, azaz a piac elvárásai szerint hogyan építette fel konferenciaszervező márkáját a korábban grafikai, szerkesztői és kiadványszerkesztői munkájáról ismert vállalkozás, most ismét egy új szegmens, a vendéglátás érkezett az ügyvezető életébe. Néhány hónapja ugyanis valóra vált egy régi álma: üzlettársával megnyitották a Graphite Bárt az egyetemvárosban.

Nemcsak oktatják, nevelik is a tanulóikat

2017. január 31.

Több, mint két évtizeddel ezelőtt alapította meg egy testvérpár Rameisl Vencel és Levente  édesapjuk nyomdokaiba lépve a vállalkozásukat. A megrendelői igényekhez igazodva 2006.óta kft. formában működnek, Szinezet Kft. néven.  Tanulóképzéssel is már szinte a kezdetek óta foglalkoznak. Részt vettek a restaurátorok képzésében is, két Erdélyből érkezett diákot fogadtak.

A színvonalból nem engedünk

2017. január 31.

 Lassan indul a 2017-es év a pécsi Laterum Hotelben, az igen mozgalmas december után lényegesen kevesebb vendég pihen a szobákban. Mint Gyenis Lászlóné, a Laterum Kft. ügyvezetője mondja, ez az időszak más pécsi szállodákban is hasonló évek óta, de mindent megtesznek azért, hogy nagyobb legyen a szobák kihasználtsága. Az már több fejtörést okoz a számos egységet működtető és ellátó társaságnak, hogy az éttermi szolgáltatással valamint a minimálbérrel kapcsolatos jogszabályi változásoknak miként feleljenek meg maradéktalanul. Gyenisné véleménye szerint a törvényt még finomítani kell, hogy problémamentesen tudják alkalmazni a mindennapokban.  

 

„Sportolás közben elfáradok testben, kitisztulok fejben”

2017. január 31.

3 éves korában állították sílécre a szülei, nyolcévesen pedig a tenisszel köteleződött el. Évekig versenyszerűen sportolt, és ugyan ma már nem küzd azért, hogy felállhasson a dobogó legfelső fokára, mozgás nélkül most sem tudja elképzelni a mindennapjait. Vásárhelyi Balázs, a pécsi Profit Holding Hungary Zrt. vezérigazgatója sokszor egyedül rója a kilométereket gyalog vagy kisebb baráti körével biciklin, de szívesen ütögeti a labdát a teniszpályán is. Mint mondja, a sportközösségben keletkezett kapcsolatok sok üzletet hozhatnak, holott nem is ezért járunk sportolni.

Autóteszt: Háber István – Mercedes-Benz B250e

2017. január 31.

A Renergy Consulting Kft ügyvezetője és a PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar oktatója elismert szakértője az alternatív hajtású autók témakörének, így vele próbáltuk ki a Pappas Autó pécsi márkakereskedésének új elektromos autóját, a Mercedes-Benz B-osztály villanymotorral hajtott változatát.

„Minden esküvőt úgy dekorálok, mintha a sajátom lenne”

2016. december 6.

Elszántság, bátorság, megoldáskeresés – mint vállalkozót ezek a szavak jellemzik Réti Ritát, a pécsi Fantázia Esküvő- és Rendezvényszervező Iroda vezetőjét, ha pedig a szakemberre keresünk megfelelő jelzőket, akkor a kifinomultság, a precízség, az ízlés és az elegancia a megfelelő szó. A rendezvények, esküvők dekorálását művészi szinten művelő vállalkozónő számos alkalmat tett felejthetetlenné harmonikus színeivel, virágkölteményeivel, megkomponált enteriőrjeivel az elmúlt másfél évtizedben.

Az alma nem esett messze a fájától

2016. december 6.

A folyamatosan fejlődő bólyi ipari parkban hozta létre évekkel ezelőtt telephelyét a vaskereskedelemmel és lakatosipari szolgáltatást végző Mar-Mul Kft., ami szennyvíztelepek korlátjától, a vaskapukon, kerítéseken, tetőelemeken át komplett csarnokok készítését is vállalja. Az üzemcsarnokukat is maguk tervezték és építették, a vázszerkezetét saját maguk készítették el. Éveken át alvállalkozóként külföldi cégeknek is dolgoztak, jelenleg a legnagyobb megrendelőik a villányi borászatok, nekik többek között tartályokat gyártanak.