Üdvözöljük a

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

„Az a szó: lehetetlen, nincs a szótáramban”

2018. április 3.

A Puchner Kastélyszálló és Bikali Élménybirtok létrehozásával, működtetésével évtizedek óta élteti Baranya megye egyik kevésbé fejlett térségét Kollár László. A Puchner Birtokot (Puchner Kastély és Élménybirtok együtt) évek óta csak Pécs városa és Harkány előzi meg vendégéjszaka számban. A mára nemzetközi attrakcióvá vált élménybirtok magas színvonalát, sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint a folyamatosan vissza-visszatérő vendégkör. Kollár László a kamara önkéntes tagjaként több testületben dolgozott és részt vett az idegenforgalmi duális képzés szakmai előkészítésében. Szakmai befolyása országosan is jelentős, profizmusa mintaértékű, eddigi munkásságát ismerte el a kamara a Zsolnay Díjjal.

 

„A siker a kitartó és állhatatos munkának köszönhető”

2018. április 3.

Az alapítástól eltelt mintegy harminc év alatt a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. a régió egyik vezető vállalatává nőtte ki magát. A multinacionális cégek által uralt piacon megmutatták, hogy innovatív fejlesztésekkel, jó üzletpolitikával magyar családi vállalkozás is lehet versenyképes. Ma már naponta több mint százezer termék készül teljesen automatizált módon egy-egy gyárukban. A Budapesti Műszaki Egyetemmel partnerségben tavaly elindult egy egyedülálló európai újítás: a napelemes tetőcserép fejlesztése és gyártása. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Gódi Attila ügyvezető munkáját Az Év Üzletembere Díjjal ismerte el.

Vidám, egyedi, színes táskák és kiegészítők

2018. április 3.

Ma már sikk egy Tanó Móni táskával megjelenni, Tanó Móni neszesszert, szemüvegtokot, tolltartót használni. A fiatal üzletasszony ugyan építészetet tanult, építész- majd belsőépítész irodában helyezkedett el, de mindig is érdekelték a különleges textilek és a belőlük készíthető minőségi használati, valamint dísztárgyak. Ezért is hozta létre a Handmade by Tanó Móni egyedi, country stílust képviselő márkát és termékcsaládot, és lépett velük piacra - sikeresen. Móni kitartását, bátorságát, magas színvonalú termékeit a kamara Az Év Fiatal Üzletembere Díjjal ismerte el.

A világ legfenntarthatóbb ceruzája Baranyában

2018. április 3.

Nem egy „hagyományos” enterprise europe network-ös történet a pécsi LUNARTIS kreatív ügynökség és a horvátországi Fabula Pencil startup együttműködése, inkább a személyes odafigyelés kitűnő példája. Mégsem hanyagolható el az üzletipartner-közvetítő hálózat szerepe, hiszen az, hogy egy minden résztvevő számára megelégedéssel szolgáló üzleti kapcsolat valósult meg, nagy részben az EEN-nek köszönhető.

Magyar részvétellel indul a GEO-ENERGY Europe nemzetközi klaszter kooperáció

2018. április 3.

Az EU vállalati és KKV szektor versenyképességét támogató COSME (European Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises) program “Klaszterek nemzetköziesítése” (“Clusters Go International”) felhívására egy nyolctagú nemzetközi konzorcium, a GEO-ENERGY EUROPE (GEE) sikeres pályázatot nyújtott be. A konzorcium magyar tagja az Alkalmazott Földtudományi Klaszter. A nyertes pályázat célja olyan transznacionális, (meta-) klaszter létrehozása, amely elősegíti a felszín alatti energiaforrásokhoz, a geo-energiához kapcsolódó EU-s vállalkozások működésének, versenyképességének javítását.

Gördülékeny generációváltás Gondáéknál

2018. április 3.

Generációváltás történt a családi vállalkozásban, a 20 éve dr. Gonda Tibor és felesége, Ágnes által üzemeltetett Tekeresi Lovaspanzió operatív menedzsmentjét már fiuk, Áron látja el tavaly szeptember óta, az idei szezont is ő kezdi hamarosan. A fiatalember új tervekkel indul a jövőnek, háttértámogatásként azonban szülei szakértelmére is számíthat. A családi vállalkozás átadása szerencsésen alakult, ennek mikéntjéről kérdeztük Gonda Tibort.

Pizzériából már nem kell több

2018. április 3.

Az egykori legendás Áfium helyén másfél évvel ezelőtt teljesen új koncepcióval nyitott Pécsett az Irgalmasok utcájában a Hrabal Söröző és Étterem. A cseh sör- és ételkínálat talán már a névből is könnyedén kikövetkeztethető, de a pontos koncepcióról és a az eddigi tapasztalatokról Storozynski Balázzsal, a helyet október óta irányító üzletvezetővel beszélgettünk.

Siker: együtt működünk!

2018. március 7.

„A siker nem a körülményektől, hanem a hozzáállásodtól függ.” Andrew Matthews amerikai író fogalmazta meg így a siker fő összetevőjét, de tudták ezt azok a baranyai vállalkozók is, akiknek sikertörténetét adjuk közre ebben a cikkben. Olyan pozitív kicsengésű eseteket gyűjtöttünk össze, amelyekben jelentős szerepe volt a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Ipakamara munkatársainak: információval, tanácsadással, szervezéssel támogatták a hozzájuk forduló vállalkozásokat.

3. Dél-dunántúli Humán Konferencia: Harc a munkaerőért

2018. április 3.

A nagy sikerrel megrendezett korábbi két dél-dunántúli regionális humánerőforrás konferencia folytatásaként május 24-én ismét lehetőségük lesz a régió HR-szakembereinek, cégvezetőinek, foglalkoztatási szakembereinek a területet érintő új információk, jó gyakorlatok megismerésére, illetve értékes tapasztalatcserét folytatni szervezetfejlesztő, coach, humán erőforrás szakemberekkel. A konferenciát most is a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Humán Klubja szervezi, a téma pedig a korábbi két nap (Elkötelezett munkavállalót! De hogyan?, ill. Maradj a sikerig, és azon túl is!) folytatásaként a „Harc a munkaerőért” címet kapta. Idén a Humán Klub 13 témakört (pl. belső kommunikáció, coaching szemléletű vezetés, digitalizáció, automatizálás, megváltozott munkavállalói elvárások, munkatársak motiválása stb.) jelölt meg a szakmai nap tematikájaként, ezek közül szavazhattak a leendő résztvevők arra, hogy melyiket tartják a legaktuálisabbnak.

„Szinte kizárólag Pécsett van munkánk”

2018. április 3.

A Kőház Zrt. az 1990-ben történt alapítása óta eltelt több mint két évtizednyi idő alatt Baranya megye, illetve Pécs területén az építőipar egyik jelentős, meghatározó cégévé nőtte ki magát Nemes Csaba vezetésével. Sikerük titka, hogy magas minőségben, szervezetten, jó irányítással dolgoznak, folyamatosan képzik munkatársaikat, akiknek biztos jövedelmet és szakmai fejlődést biztosítanak. Nemes Csaba mind üzletemberként, mind magánemberként sokat tesz azért, hogy Pécs gazdaságilag és társadalmilag is vonzó környezetté váljék. Munkásságát a kamara Angster József Díjjal ismerte el.

Digitális nomádként több országban dolgozik

2018. április 3.

Volt többek között televíziós főszerkesztő és igazgató, filmes és projektgazda, közgazdászként, PR-szakemberként és filmes producerként végzett, jelenleg az eddigi összes tudását és tapasztalatát felhasználja a Kreatív Ipari Klaszter elnökeként és kreatív ipari vállalkozóként. Számos nemzetközi projektben vesz részt, van, amelyik a kreatív ipart, más a kreatív vállalkozások működését segíti. Egyik nap Pécsett dolgozik egy közösségi irodában, a másik nap egy repülőgépen, hogy harmadnap angolul tartson előadást vagy workshopot Európa valamely országában. Keresnyei János digitális nomádnak vallja magát, a kiszámíthatatlan munkahelyzet nem bénítja le, inkább inspirálja.

 

Szakmabemutatás újszerűen

2018. április 3.

A rossz idő ellenére is zajlik az élet a szigetvári Melio-Start Kft. telephelyén. Az elkövetkezendő napok, hetek munkáiról folyik az egyeztetés, s arról, melyik munkaterületre mehet a gyakorlati képzésen náluk lévő tanuló. S, a Szigetváron folyó különleges megoldásokkal készülő épületen melyik munkafázisokat mutatják meg az a szakgimnázium építőipari szakmát választott diákjaink. 

A szakma koronája a mestercím

2018. április 3.

A Teréz utcai Tereza Szépségszalon fodrászatában sorra érkeznek a vendégek, ahogy a felső szinten a fordulóban kialakított körömkozmetikába is. Az emeleten, a folyosó végén, intim körülmények között működő kozmetikában ülünk le a szalon tulajdonosával, Pusztai Zita kozmetikus-mesterrel beszélgetni.

„A futás kiváló a felgyűlt problémák levezetésére”

2018. április 3.

Az építőipar nem iroda, a napi több órás fizikai, szellemi aktivitás fárasztó az emberi szervezet számára. Talán ezért is tekintenek többen „csodabogárként” Kovács Balázsra, a pécsi Kasztor Kft. ügyvezetőjére, hogy még van energiája, kedve futócipőt húzni egy-egy kemény nap vagy hét után, és 6-14 km-t futni a Mecsekben vagy Baranya megye dombjain-hegyein. Mint mondja, a sport egész életében része volt a mindennapjainak, ma leginkább a stressz levezetésére és a jó kondíció megőrzésére szolgál.

 

Autóteszt – Vass József - Ford Ecosport

2018. április 3.

A pécsi Korhely Étterem és Pub üzletvezetője a FX Autóház egyik friss fogását, a megújult Ford Ecosport-ot tesztelte, és jó szakemberhez méltóan, felkészülten érkezett a próbaútra.