Üdvözöljük a

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Szorosabb együttműködés, új gazdasági közösségek

2017. május 3.

A kamarai tagok a gazdasági önkormányzat új irányvonaláról beszélnek. Az utóbbi hónapokban pezsgőbbé váló kamarai élet, az új célok és prioritások meghatározása, a testületek munkájának kibővítése, az Alapszabály változása, vagy a megye nagyobb településein az új gazdasági közösségek létrejötte mind a kamarai munka újragondolását igazolja. Hogy miben fogható meg ez a váltás, ezt kérdeztük dr. Síkfői Tamástól, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnökétől, valamint Rabb Szabolcs titkártól.

 

Új fejlesztés: gázkonvektorok vezeték nélküli fűtésszabályozása

2017. május 3.

Új megoldással állt elő a KonvekPRO rendszer megalkotója: a három évvel ezelőtt kifejlesztett, a gázkonvektorok szabályozását szobatermosztáttal lehetővé tevő berendezés már rádiófrekvenciával is működtethető, így az okosotthon-rendszerekbe is integrálható. Az új megoldásról Vajda Róbertet, a készülék kifejlesztőjét, a VR-Com Bt. ügyvezetőjét kérdeztük.

Gépekkel helyettesítik a hiányzó szakembereket

2017. május 3.

A szajki Stang Bádogos Kft. irodája előtt egymás mellett sorakoznak a céges autók. Az egyik sofőrje kezében a megrendelővel éppen útjára indul, a másik platóján is ott vannak a szerszámok és az előkészített elemek. Látszólag az eltelt években semmi nem változott...

Segített az EEN: Karma pécsi kesztyű Belgiumban, Hollandiában

2017. május 3.

Az EU FashionMatch rendezvényén, Amszterdamban mutatta be kesztyűit a közelmúltban a pécsi Szom-Hor Kft., az üzleti út olyan sikeres volt, hogy máris két minta megrendelésük van belőle. Mint a vállalkozás kereskedelmi vezetője, Hornicz Bernadett mondja, az Enterprise Europe Network (EEN) által megvalósult kapcsolatfelvétel arra erősített rá, hogy muszáj kimozdulni Pécsről, az országból, ha valamilyen irányban bővíteni szeretnének.

Kevés a vendég

2017. május 3.

Optimistán tekintettek az EKF után a jövő elé a pécsi Delanta panzió munkatársai, hiszen a 2010-es év nagyon jó eredményeket hozott számukra. Akkor a szobakihasználtságuk a 2008-as gazdasági világválságot megelőző évekéhez volt hasonló, és az üzletemberek mellett az üdülési csekknek köszönhetően élénkült a turisták részéről megnyilvánuló érdeklődés. Sárosi István, a Delanta panzió tulajdonosa akkor azt mondta, a vendégek igénylik a plusz szolgáltatásokat (medence, szauna), de mivel nagyon rövid időt, 3-4 napot töltenek el náluk, végül nem használják ezeket.

Autóteszt: Gilincsek Szabolcs – Mercedes-Benz CLA 200 d 4M Shooting Brake

2017. május 3.

A Pappas Autótól ezúttal a márka egyik legfiatalosabb modelljét kaptuk a szokásos autótesztünkre, így egy olyan üzletembert értünk fel a tesztre, aki otthon van a digitális világban. Gilincsek Szabolcs ICT szakértő a Mercedes-Benz CLA Shooting Brake változatát próbálta ki.

„Egy vállalkozást akkor lehet jól csinálni, ha szívből csinálja az ember”

2017. április 4.

Életre szóló élményekkel tértek vissza a sétahajózásról az idei első utasok, március 15-én ugyanis elindult a szezon a Dráván is. Több mint húsz éve szeli a habokat a Szirén nevű kecses sétahajó Drávaszabolcstól a horvát határig, korábbi kapitánya, Fórizs Sándor – aki 2015-ben megkapta a kamara Siklósi Idegenforgalmi Díját – továbbadta a kormányt, ma a lánya és a veje viszi a vállalkozást. A lelkesedés ugyanúgy megvan a fiatalokban, mint volt korábban Fórizs Sándorban.

 

A nyitással egy időben fogadták első tanulóikat

2017. április 4.

Hosszú évek után véget ért az egykor szebb napokat látott Sopianae Söröző hányattatása. Az eltelt évek során volt már benne kávéház, különleges étterem is, de mindegyik csak rövid ideig. Az ólomüveg ablakainak is lába kelt, de a faragott padjai, asztalai, a kovácsoltvas lámpái szerencsére megmaradtak. 

A legfontosabb a szakértelem, naprakész tudás

2017. május 3.

Új célokat kitűzve, a mindenkori piaci kihívásokra reflektálva, a szakmai fejlődést szem előtt tartva mára a Dél-Dunántúl meghatározó cégcsoportjává nőtte ki magát az épületgépészeti, szellőző- és klímarendszerek tervezését, kivitelezését, szervizelését végző Klímatrio Kft. A napokban készült el Hosszúhetényben új gyártóbázisuk, ahol a közeljövőben megkezdődik az Európai Unió piacára szánt termékek előállítása. Mint Reitz Gábor tulajdonos-ügyvezető mondja, a fejlesztések nem fejeződtek be, legalább 10 évre való terve van még.

Hangulatformálás dekorációs dizájnanyagokkal

2017. május 3.

Ez igen! – önkéntelenül is kiszalad az ember szájából az elismerés, ha olyan helyiségbe lépünk be, ahol úgy „egyben van” minden. Harmonikus színek, a berendezés szemet gyönyörködtető, és a kiegészítők is összhangban vannak a bútorokkal, drapériákkal. Nos, ez utóbbiak, azaz a dekoráció teszi teljessé a belső teret, hol alig észrevehetően, hol igen hangsúlyosan jelenik meg egy irodában, szállodában, a folyosókon. Az egyedi dekorációk tervezésével és kivitelezésével foglalkozó pécsi DekoRozmár Kft. a legkülönfélébb anyagok használatával éri el azt a bizonyos „ez igen!” érzést, Rozner Mária, a vállalkozás ügyvezetője folyamatosan figyelemmel kíséri a világban megjelenő újdonságokat, és ajánlja partnereinek az új anyagokat, technikákat.

Sallangok nélküli, naprakész információkat kaptak

2017. május 3.

Különleges munkahely-teremtési, képzési program zajlik immár negyedik esztendeje Pécsett. Az Önindító nevet viselő projekt egyedülálló lehetőséget kínál a kreatív iparban vállalkozást indítóknak.

Oktatóként, vezetőként sokat merít a sportpályán tapasztaltakból

2017. május 3.

10 éves kora óta kosárlabdázik, a sport szeretetét édesapjától, Bachman Zoltán Kossuth-díjas építésztől örökölte és lányainak adja tovább. Prof. Dr. Bachmann Bálint, a PTE Műszaki és Informatikai Karának dékánja korábban napi rendszerességgel edzett, különböző szinteken játszott, jelenleg heti egyszer pattogtatja a labdát a Pécsi Szalonkosárlabda csapatban.

A kíváncsiság dolgozik bennem

2017. május 3.

A DDG hasábjain is többször tárgyaltuk már, hogy a minőségi kávék városszerte egyre elérhetőbb közelségbe kerültek az elmúlt években. Ennek a folyamatnak az egyik úttörője volt a Kórház téren található Next Step Coffee is. Farkas László barista-tulajdonossal beszélgettünk.

Céglátogatások: szorosabb együttműködés az önkéntes kamarai tagokkal

2017. április 4.

Harmincnál is több projektet indított el vagy dolgozta ki a működtetési kereteket az újonnan felállt kamarai vezetés. Képzések, programok, rendezvények, együttműködések, a kamarai szervezet új feladatai, új szolgáltatások vagy a meglévők újraszervezése – számos feladat, amely megvalósításra vár a következő időszakban. Annak érdekében, hogy az önkéntes kamarai tagokkal szorosabbá váljon a testület kapcsolata, hogy jobban megismerjék a vállalkozások igényeit, Rabb Szabolcs titkár vezetésével elkezdődött a tagok végiglátogatása. Az első tapasztalatok azt mutatják, hogy az eddiginél sokkal hatékonyabbá válhat a kapcsolat a két fél között.

Egykori önindítósok ajánlották a programot

2017. április 4.

Különleges munkahely-teremtési, képzési program zajlik immár negyedik esztendeje Pécsett. Az Önindító nevet viselő projekt egyedülálló lehetőséget kínál a kreatív iparban vállalkozást indítóknak. A Baranya Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya a program gazdája, amelynek szellemi hátterét a Pécs–Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával és a KIKK Egyesülettel közösen dolgozta ki, s a Baranya Megyei Vállalkozói Központtal, a Dél-Dunántúli Idegenforgalmi Nonprofit Kft.-vel, valamint a pécsi önkormányzattal együttműködve valósít meg.