Üdvözöljük a

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

„Maradj a sikerig és azon túl is!”

2017. február 28.

A tavalyi év közepére szinte kiürült a hazai munkaerőpiac – ezzel szembesültek a szervezetek és a vállalatok. A vállalkozásvezetők és a HR szakemberek egyre nagyobb bajban vannak, hiszen kevés a munkavállaló, a jó szakember és nem tudnak munkatársakat toborozni. Egyetlen megoldásként egymástól csábítják el a munkavállalókat a cégek, ezért megnőtt a fluktuáció a munkaerőpiacon. De kinek jó ez? Létezik-e jó megoldás erre a helyzetre? A pénzen kívül még mivel tarthatják a régióban a cégek a munkaerőt? Mire vágynak a munkavállalók? Miért váltanak munkahelyet? Miként erősíthető a „szükség van rád!” érzés a dolgozókban? Többek között ezekre a kérdésekre is keresik a megoldást április 11-én a II. Dél-dunántúli humán konferencia résztvevői. A kamarai Humán Klub rendezvényén együttgondolkodásra, a tapasztalatcserére várják a régió meghatározó gazdasági szereplőit, a vállalkozások vezetőit, valamint a HR szakma képviselőit.

Már korábban is bontogatták szárnyaikat

2017. február 28.

Különleges munkahely-teremtési, képzési program zajlik immár negyedik esztendeje Pécsett. Az Önindító nevet viselő projekt egyedülálló lehetőséget kínál a kreatív iparban vállalkozást indítóknak. A Baranya Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya a program gazdája, amelynek szellemi hátterét a KIKK Egyesülettel és a Pécs–Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával közösen dolgozta ki, s a Baranya Megyei Vállalkozói Központtal, a Dél-Dunántúli Idegenforgalmi Nonprofit Kft.-vel, valamint a pécsi önkormányzattal együttműködve valósít meg. A tanfolyamnak a KIKK Egyesület székhelye, a KOHÓ ad helyet.

Régóta foglalkozott a gondolattal: mestervizsgát tesz

2017. február 28.

Ma már csak mesterek foglalkozhatnak tanulókkal, ennek jegyében számos szakmában indult mesterképzés a kamara szervezésében, amellyel mind többen élnek, s szerzik meg a mesterlevelet. A pécsi Terex-Cranes Hungary Kft. tanműhely-vezetője, Golácz Attila is közéjük tartozik, aki az elmúlt esztendőben tette le a hegesztő mestervizsgát.   

Pozitív életszemléletet adott a sport

2017. február 28.

Az informatikai szektorban dolgozókról az a kép él bennünk, kívülállókban, hogy egész nap a számítógép előtt ülnek, még az ebédjüket is a monitor előtt fogyasztják el és keveset mozognak. Mint ahogy másokat, az IT-terület munkavállalóit sem lehet egy kalap alá venni - jó példa erre Bertók Attila, a pécsi Webstar Csoport Kft. ügyvezetője, aki három éve felhúzta a futócipőt, mert tenni akart az egészségéért. A futástól rengeteg energiát és pozitív életszemléletet kapott, és bár nem indul versenyeken, azért mégis lehet, hogy munkatársaival idén beneveznek egyre.

Medvehagymás macaron

2017. február 28.

A közelgő tavasz első ehető jele a medvehagyma. Előfordul, hogy a szezon már januárban beköszönt – mint 2016-ban –, ritkább esetben pedig ki kell várni vele a március idusára időzített húszcentis hó elolvadását. Aztán május végéig brummog a város.

Autóteszt: Horváth László – Mercedes-Benz C 220 d 4M T

2017. február 28.

A magas és mélyépítéssel foglalkozó szigetvári Melio-Start Kft. ügyvezetője a Mercedes-Benz C-osztályának T-modelljét, azaz a kombi változatát próbálta ki, a különleges 9 fokozatú automata váltóval és összkerékhajtással.

Kiadványszerkesztéstől a vendéglátásig – a minőség és a kitartás a kulcsszó

2017. január 31.

Míg tavaly arról beszélgettünk Szundi Györggyel, a Partners Pécs Kft. ügyvezetőjével, hogy miként váltott, azaz a piac elvárásai szerint hogyan építette fel konferenciaszervező márkáját a korábban grafikai, szerkesztői és kiadványszerkesztői munkájáról ismert vállalkozás, most ismét egy új szegmens, a vendéglátás érkezett az ügyvezető életébe. Néhány hónapja ugyanis valóra vált egy régi álma: üzlettársával megnyitották a Graphite Bárt az egyetemvárosban.

Nemcsak oktatják, nevelik is a tanulóikat

2017. január 31.

Több, mint két évtizeddel ezelőtt alapította meg egy testvérpár Rameisl Vencel és Levente  édesapjuk nyomdokaiba lépve a vállalkozásukat. A megrendelői igényekhez igazodva 2006.óta kft. formában működnek, Szinezet Kft. néven.  Tanulóképzéssel is már szinte a kezdetek óta foglalkoznak. Részt vettek a restaurátorok képzésében is, két Erdélyből érkezett diákot fogadtak.

Piacvezető pozíciót szerzett a pécsi Honsa Kft.

2017. február 28.

Látványos fejlődésen ment keresztül az elmúlt 15 év alatt a Honsa Kft., amely a Pécsi Ipari Parkban végzi tevékenységét mintegy 600 alkalmazottal. Az Andreas Koller által vezetett német tulajdonú vállalkozás korszerű gépparkkal, robotizált gyártósorral magas technológiai színvonalon készít fedlapokat és felszereléseket az autóiparnak. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően immár 14.000 m²-en végzik a termelést, tavaly 4 millió darab értékesített csomagtérfedlappal megszerezték az európai OEM piacvezető pozícióját. A folyamatos újításoknak, fejlesztéseknek köszönhetően már nemcsak autóipari beszállítóknak dolgoznak, hanem közvetlenül a gépkocsi gyáraknak is. 70 féle autóhoz állítanak elő különféle termékeket. A Honsa Kft. 2012-ben a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Angster József Díjában részesült a Pécs gazdaságának egészét szolgáló kiemelkedő teljesítményéért.

Biztos munkahely vár a tanulóikra

2017. február 28.

A hatalmas üzemcsarnok egyaránt szolgál raktárként és itt folyik a különböző alaplapok gyártása is. Az emeleti tárgyalóba vezető lépcső mellett kialakított műhelyekben már a kész termékek minőségi ellenőrzése folyik.

Új tagjaink

2017. február 28.

A baranyai üzleti közösség újabb tagokkal bővült.

Autómosó hálózat Pécsről indítva

2017. február 28.

Néhány évvel ezelőtt a pécsi Prosis Kft. ügyvezetőjében, Varsányi Szilárdban egy jó értelemben vett izgága fiatalembert ismertünk meg, aki a pécsi Árkád bevásárlóközpontban üzemeltette a Tatuum divatmárka termékeit forgalmazó üzletét, mellette pedig az épület tetőparkolóján kialakított autómosót. A fiatal üzletember akkori jelszava az volt: „Legyünk nyitottak a világra és merjünk kockázatot vállalni!” Ez annak ellenére sem változott, hogy a vállalkozás egyik része jelenleg nem működik. De ez a helyzet korántsem végleges.

Ez a hely mindenkié

2017. február 28.

Nehéz és felelősségteljes a Széchényi tér 1. öröksége. Pécs belvárosának egyik legjobb elhelyezkedésű vendéglátóhelye pont egy évvel ezelőtt nyitott meg, így a Főtér szakmai vezetőjével, Mikes Márkkal beszélgettünk.

Új kamarai vezetés, új év, új kihívások

2017. február 2.

Az új kamarai testület küldetése a vállalkozások versenyképességének sokoldalú támogatása.
Már tavaly megkezdődött a 2017-es év tervezése a kamarában, hiszen az őszi kamarai választások után új elnökség kezdte meg a munkát. Megalakultak a bizottságok – köztük teljesen új testületek is – és megújultak a kamara városi elnökségei. Aktív évet zártak és nem kevésbé mozgalmas időszak elé néznek a kamarában működő klubok, amelyekben egyre inkább felerősödik az igény az érdekérvényesítésre és a szakmai együtt gondolkodásra, szakmai fórumokra. Összeállításunk a 2017-es évben megvalósítandó feladatokról szól: célokról, az azokhoz vezető útról, együttműködő partnerekről, a kínálkozó lehetőségekről.

Folyamatosan meg kell újulni

2017. január 31.

A délelőtti órákban már megterítették az asztalokat a Pécsi Kereskedelmi Központ Fókusz Éttermében. A konyhában és a földszinti cukrászüzemben nagy a sürgés, forgás, készül az ebéd, a cukrászok pedig a beérkezett megrendeléseknek tesznek eleget, valamint a saját cukrászdájuk részére készítik a pitéket, egyedi íz világú tortákat. A cukrászüzemet megnyitása óta Böröcz Csabáné, Hajni vezeti, aki nemrégiben mestervizsgát tett.