Üdvözöljük a

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Autóteszt: Járányi Andor– Mercedes-Benz B200d 4MATIC

2017. szeptember 6.

A magas minőségű szobafestő, mázoló és tapétázó munkákkal foglalkozó Pittore Bt. cégvezető tulajdonosa, a Mercedes-Benz modellpalettájának kis egyterűjét, a Pappas autó megújult Mercedes-Benz B-osztályát próbálta ki.

Jó hely

2017. szeptember 6.

Egyre több színvonalas kínálattal rendelkező, tematikus vendéglátóhely nyílt az elmúlt években Pécsett, de ezeken belül is a prémium kategóriát célozza meg a 19 - Bar&Shop. A Király utcai üzlet egyik üzemeltetőjével Krusóczki Tamással beszélgettünk.

Új termelőcsarnok épül Bólyban

2017. szeptember 6.

Új csarnok építése zajlik a bólyi May András vállalkozásánál, várhatóan év végére már a termelésben is használhatják a 250 m2 alapterületű gyártóhelyiséget. A vállalkozás 36 éve gyárt a saját fejlesztésű háztartási fémtömegcikk termékek mellett ipari felhasználásra fém alkatrészeket. Mint May András mondja, a megnövekedett megrendelések miatt volt szükség a beruházásra.

A jövő: naprakész tudás

2017. szeptember 6.

Ma már csak mesterek foglalkozhatnak tanulókkal, ennek jegyében számos szakmában indult mesterképzés a kamara szervezésében, amellyel mind többen élnek, s szerzik meg a mesterlevelet. Várszegi Zsolt is közéjük tartozik, az elmúlt esztendőben tette le a vízvezeték- és vízkészülék-szerelő mestervizsgát.   Egykoron az iparengedély kiváltásának feltétele volt a szakma csúcsát jelentő mestercím megszerzése, ami cím nemcsak rangot, hanem többlet tudást, egyfajta emberi tartást is jelent. 

Kintlévőség behajtásában segített az EEN

2017. szeptember 6.

Eddig az Enterprise Europe Network nemzetközi hálózat üzleti partnerek megtalálásában, a kapcsolatok építésében játszott szerepéről írtunk ebben a rovatban, most azonban egy új oldaláról mutatkozott be a rendszer: egy pécsi vállalkozásnak a rendszer segítségével sikerült az évek óta fennálló kintlévőségét behajtania.

„A siker egyik záloga a jó közösségben rejlik”

2017. szeptember 6.

Az, hogy egy utazási iroda évtizedeken keresztül talpon marad, önmagában is siker. Az, hogy az iroda vezetője nem csak a saját vállalkozásának előrejutásáért dolgozok, az már túlmutat a sikeren. Vétek Jánosné, vagy ahogy mindenki ismeri, Vétek Emi évtizedek óta a turizmus, a pécsi turizmus szolgálatában áll, az utazási iroda és a pécsi kisvonat mellett több vállalkozást is üzemeltet. Elsőként arra kerestük vele a választ, hogy miként változott az iparág és maga a szolgáltatás, milyen kihívások voltak 10-20-30 évvel ezelőtt és milyenek vannak ma a turizmusban.

 

Világszínvonalú bakteriofág kutatások Pécsett

2017. július 4.

Számos sikeres kutatás-fejlesztési projektet menedzselt és több szabadalmat is bejegyeztetett már a pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt., amely elsősorban molekuláris és mikrobiológiai jellegű kutatásokkal foglalkozik. Fő területük a bakteriofág terápia, a pécsi laborban elsősorban növényvédelmi kutatásokat folytatnak, innen került ki a világon másodikként fogalomba hozott bakteriofág alapú növényvédő szer, amely egyben az első tűzelhalás elleni anyag is volt. 

Kereskedjünk a világhálón! De hogyan?

2017. július 4.

Gyökeresen átalakította a kereskedelmet az internet megjelenése. Ma minden száz forintból közel ötöt az interneten költünk el, és az online boltok forgalma folyamatosan növekszik. Hogy milyen előnyei vannak, ha valaki kereskedőként internetes értékesítési csatornát is használ, erről Harman Tibor üzleti coach-ot kérdeztük.

Kukta - Csanaky András

2017. szeptember 6.

Sorozatunkban bemutatkozó üzletemberek, cégvezetők általában a családot kápráztatják el gasztronómiai érzékükkel. Csanaky András, a pécsi Szocio-Gráf piac- és közvéleménykutató cég ügyvezetője ennél egy kicsit tovább lépett.

A kedvenc a tenisz, de ott van az éjszakai futás is

2017. szeptember 6.

Képes késő este, vagy éjszaka futócipőt húzni és elmenni futni, ha éppen akkor van rá ideje. Sport nélkül nehezen képzeli el az életét a földgáz- és villamosenergia-értékesítéssel, karbantartással, valamint energetikai tanácsadással foglalkozó pécsi Hungaro Energy Kft. ügyvezetője, Katics Ákos, aki több sportágat is kipróbált már. Az, hogy mindenre jut ideje, jó szervezés kérdése.

Ritka, mint a fehér holló: hatvan éve szabó

2017. szeptember 6.

Az eltelt évek alatt a könnyűipari szakmák népszerűsége folyamatosan csökkent. Ma már szinte alig találni női és férfi szabót, az erre a szakmákra képző intézmények pedig a kevés jelentkező miatt, nem tudnak osztályokat indítani. Sőt van, ahol egyáltalán senki nem akar férfi, vagy női szabó lenni.

Fontos a hely, a szakértelem, de a személyes kötődés a legfontosabb

2017. szeptember 6.

Kellemes kozmetika Pécs egyik ódon, belváros feletti hangulatos utcájában, ahol talán az országban egyedülállóan három generáció: anya, lánya, unokája fogadja a szépülni, regenerálódni vágyó vendégeket. A Szentklárai szalonban amellett, hogy elköteleződtek a folyamatos szakmai megújulás, a továbbképzés, a professzionális kezelések és alapanyagok használata mellett, nagy figyelmet fordítanak a környezetre: nyugtató színek, természetes fa bútorok, kényelmes, praktikus elrendezés. Mindez talán úgy hangzik, mint egy reklámszöveg, ám Szentklárai Gabriella kozmetikus mester, szakoktató azért tartja fontos szempontnak ezeket, mert egyszerűen figyel a vendégei igényeire. A tanulói is sokszor kérik a tanácsát ahhoz, hogy miként alakítsák ki saját kozmetikájukat.

 

Új kihívás a vállalkozások előtt: Ipar 4.0

2017. szeptember 6.

Elkezdődött a negyedik ipari forradalom, amikor is a fizikai gépek és tárgyak egy információs hálózatba kapcsolódnak, a reálgazdaság egyetlen hatalmas, intelligens információs rendszerbe integrálódik. Az újkeletű forradalom kihívásaira ad válaszokat elsősorban az ipari folyamatok teljes digitalizációjával az Ipar 4.0 elnevezésű koncepció. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, Rabb Szabolcs titkár kezdeményezésére az elsők között csatlakozott ahhoz a platformhoz, amely országos szinten az új technológiai korszakváltásra reagál a hazai egyetemi és kutatóintézeti szféra és az iparvállalatok együttműködésével, nemzetközi kooperációval. A nemzeti platformhoz történt csatlakozással párhuzamosan a kamara vezetése idén tavasszal kezdeményezte egy együttműködés elindítását a PTE-vel. Nemrég a kamara együttműködési megállapodást kötött a Pécsi Tudományegyetemmel és a PTE Politechnika Kft.-vel az IPAR 4.0 minősítő rendszer kidolgozására, amelyet 6-10 vállalkozás bevonásával tesztelnek majd. Az első interjú már el is készült a Matro Kft vezetőjével, Kleisz Zoltánnal.

 

Open4Business – Az üzlet házhoz jön

2017. szeptember 6.

Európai cégek képviselői, diplomaták és testvérvárosok képviselői érkeznek október 4. és 6. között a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarába, hogy a helyi vállalkozásokkal partnerségeket, üzleti kapcsolatokat építsenek az Enterprise Europe Network dél-dunántúli irodája által szervezett Open4Business rendezvényen. Az üzletember-találkozó mellett plenáris ülések, fórumok, egyéni tanácsadások, céglátogatások és networking események is helyet kapnak. Az idei témák, a főbb szektorok: a tudásgazdaság, a gépipar, a kreatív ipar, a kereskedelem, a női vállalkozók, a klaszter együttműködések és az innováció. A rendezvény része lesz a Connect-IT IT klaszter konferencia, a Design Pécs, valamint a Duna Régió Stratégia konferencia.

A projektpartner keresés kiváló, de a piaci keresleti oldalt erősíteni kell az EEN-ben

2017. július 4.

A különböző földtani tevékenységeket folytató, több mint 170 tagot számláló francia klaszter, a Pole Avenia az Enterprise Europe Network-ön (EEN) keresztül pályázati partnerséget hirdetett egy európai uniós projektre, egy klaszterek közötti együttműködésre. Erre jelentkezett a kutatás-fejlesztéssel, földtani mérésekkel foglalkozó Alkalmazott Földtudományi Klaszter, és azonnal bekerültek a néhány héten belül leadandó projektbe. Mint a klaszter elnöke, dr. Fedor Ferenc mondja, korábban is tettek kísérletet céges szinten partneri kapcsolat kiépítésére az EEN rendszerén belül, de a siker eddig váratott magára.