Üdvözöljük a

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A Kamarai Díj kitüntetettje: Kresz Erika és dr. Kéri István

2016. december 6.

Az MKIK elnöksége október végi tisztújító közgyűlésén Kamarai Díj kitüntetésben részesítette Kresz Erikát, a műanyagfeldolgozással és szerszámkészítéssel foglalkozó Kresz & Fiedler Kft. tulajdonos-ügyvezetőjét sikeres és innovatív vállalatvezetői szakmai munkájáért, valamint a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara alelnökeként a kisvállalkozás-fejlesztés területén végzett eredményes társadalmi munkájáért. A sikeres üzletasszony az elmúlt évtizedekben számos pozíciót töltött be a kamarában: többször megválasztották a pécsi kamarai küldöttének, jelenleg a Kisvállalkozási Bizottság elnöke és harmadik alkalommal tölti be az alelnöki tisztet. Mint mondja, a társadalmi megbízatást belső indíttatásból vállalta, vállalja.

Nagy az űr az alkalmazotti és a vállalkozói lét között

2016. december 6.

Különleges munkahely-teremtési, képzési program zajlik immár negyedik esztendeje Pécsett. Az Önindító nevet viselő projekt egyedülálló lehetőséget kínál a kreatív iparban vállalkozást indítóknak. A Baranya Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya a program gazdája, amelynek szellemi hátterét a Pécs–Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával és a KIKK Egyesülettel közösen dolgozta ki, s a Baranya Megyei Vállalkozói Központtal, a Dél-Dunántúli Idegenforgalmi Nonprofit Kft.-vel, valamint a pécsi önkormányzattal együttműködve valósít meg. A tanfolyamnak a KIKK Egyesület székhelye, a KOHÓ ad helyet.

Ne vesszen el az évtizedek alatt felhalmozott tudás

2016. december 6.

A Somapak Kft. ezelőtt harminc esztendővel kezdte meg működését Pécsett. A tanulóképzésbe csak néhány éve kapcsolódtak be, amikor szembesültek azzal, lassan elfogynak a jó szakemberek, nem tudják majd kikkel pótolni a nyugdíjba vonulókat. Az első gépi-forgácsoló tanulójukat már a duális képzés keretében fogadták. Jelenleg négyen sajátítják el náluk a gépipari szakmák alapjait, közülük ketten érettségi után.

Innovatív gondolkodással mindig az elsők között

2016. december 6.

Számos igen aktív év után az utóbbi két esztendő nem volt kiemelkedően mozgalmas a Mohácsi Computer SysTeam Kft. életében, ám ez nem jelenti azt, hogy nem történt semmi a cég házatáján. Új profillal bővült a vállalkozás, és az is sok energiát emészt fel, hogy az IT-szektorra jellemző igen gyors fejlődést naprakészen kövesse a Kiss Ferenc irányította szakemberközösség.

Külföldiek Pécsen

2016. december 6.

Számtalan téren történt előrelépés a város gasztronómiájában, amiket többnyire a pécsiek (vendégek és vendéglátósok) igényszintjének emelkedése, no meg a külföldi hallgatók egyre jelentősebb vásárlóereje mozgat. Érdekes módon, autentikus külföldi konyhákkal, ételekkel még mindig csak elvétve találkozni. Igény volna rá?

Borsiczky István – Mercedes-Benz GLE 500e 4MATIC

2016. december 6.

A GPS alapú precíziós mezőgazdasági munkagépek kereskedelmével foglalkozó Tomelilla Kft. ügyvezetője az általuk forgalmazott csúcstechnikájú gépekhez illő csúcstechnikájú autót, a Pappas Autó Mercedes-Benz GLE plug-in hibrid modelljét próbálta ki.

Kiváló minőségű csomagolóanyagot gyártanak a sérült emberek

2016. november 8.

Elsősorban az autóipar illetve élelmiszeripari cégek számára gyárt csomagolóeszközöket szigetvári telephelyén a Weiland Kft., amely 1999 óta dolgoz fel hullámpapír alapanyagot egyedileg tervezett és gyártott vágószerszámmal, jelenleg 48 munkatárssal. Négy évvel ezelőtt rehabilitációs akkreditációval rendelkező védett foglalkoztatóvá vált a vállalkozás, ami azt jelenti, hogy többségében megváltozott munkaképességű munkatársakkal dolgoznak. Medgyaszainé dr. Paller Gabriella, aki rehabilitációs mentorként vesz részt a családi vállalkozás működtetésében, büszkén mondja, hogy folyamatos érdeklődés mutatkozik kiváló minőségű termékeik iránt.

Tanműhelyt hoztak létre az üzem területén

2016. november 8.

Novemberben már az új tanműhelyben sajátíthatják el a hegesztő, a forgácsoló és az épület ipari gépész tanulók szakmájuk alapjait Komlón a Lakics Kft.-nél. 

„Minden esküvőt úgy dekorálok, mintha a sajátom lenne”

2016. december 6.

Elszántság, bátorság, megoldáskeresés – mint vállalkozót ezek a szavak jellemzik Réti Ritát, a pécsi Fantázia Esküvő- és Rendezvényszervező Iroda vezetőjét, ha pedig a szakemberre keresünk megfelelő jelzőket, akkor a kifinomultság, a precízség, az ízlés és az elegancia a megfelelő szó. A rendezvények, esküvők dekorálását művészi szinten művelő vállalkozónő számos alkalmat tett felejthetetlenné harmonikus színeivel, virágkölteményeivel, megkomponált enteriőrjeivel az elmúlt másfél évtizedben.

Az alma nem esett messze a fájától

2016. december 6.

A folyamatosan fejlődő bólyi ipari parkban hozta létre évekkel ezelőtt telephelyét a vaskereskedelemmel és lakatosipari szolgáltatást végző Mar-Mul Kft., ami szennyvíztelepek korlátjától, a vaskapukon, kerítéseken, tetőelemeken át komplett csarnokok készítését is vállalja. Az üzemcsarnokukat is maguk tervezték és építették, a vázszerkezetét saját maguk készítették el. Éveken át alvállalkozóként külföldi cégeknek is dolgoztak, jelenleg a legnagyobb megrendelőik a villányi borászatok, nekik többek között tartályokat gyártanak.

Pécsi siker a Kulináris Olimpián

2016. december 6.

A négy évente sorra kerülő Kulináris Olimpiának ebben az esztendőben Erfurt adott helyet, amelyre a világ ötvenkilenc országából kétezer versenyző érkezett. A mostani, immár 24. alkalommal megrendezett minden eddiginél nagyobb volt és megannyi újítás is várta a résztvevőket. E rangos mezőnyben végzett a legjobbak között, s szerzett bronzérmet, Brunner Attila pécsi szakácsmester, aki a kamarai mestertanfolyamon szerezte meg címét.

„Életre szóló tartást és kapcsolatokat kaptam a sporttól”

2016. december 6.

Aki találkozott már Kovács Évával, a Kerko Média Kft. ügyvezetőjével, biztosan az lesz a benyomása róla, hogy „egyben van”. Kiegyensúlyozott személyiség, van tartása, laza, felszabadult, kedves és közvetlen. Hogy Éva ilyenné vált, abban nagy szerepet játszott az egész életét elkísérő sport.

 

Ez nem egy szokványos büfé

2016. december 6.

Pécs egyetemi városrésze egyre több előremutató vendéglátóhelynek ad otthont, ami részben a külföldi egyetemisták vásárlóerejének is köszönhető. A 2016 őszén megnyitott Fellow’s Sandwich & Burger tulajdonosával, Felober Krisztiánnal arról is beszélgettünk, hogy ez a büfé miért is más, mint a többi büfé.

Pályaválasztás: a legfontosabb a gazdaság igényeinek megfelelni

2016. november 8.

Ami érdekel, azután a pénz, majd egyéb tényezők, ezt követi a hivatástudat és presztízs, a legvégén pedig a céges autó – ilyen sorrendet állítottak fel a pályaválasztással kapcsolatban a mai fiatalok, ez derül ki egy közelmúltbeli rögtönzött felmérésből. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara több csatornán és számos módon támogatja a pályaválasztás előtt álló gyerekek és szüleik információhoz jutását, segíti döntésüket, hogy a jövő munkavállalói olyan szakmát, hivatást válasszanak, amellyel el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. A Dél-Dunántúli Gazdaság által megkérdezett, tanulóképzéssel foglalkozó vállalkozások vezetői egyöntetűen állítják: kevés gyerek akar szakmát tanulni, és a legtöbb esetben nem is tudják, hogy ma mit csinálnak, milyen körülmények között dolgoznak az egyes szakmákban.

Ma már ő készíti fel a mesterjelölteket

2016. november 8.

Ettől a tanévtől már csak mesterek foglalkozhatnak tanulókkal, ennek jegyében az elmúlt esztendőben számos szakmában indult mesterképzés a kamara szervezésében. Az elkövetkezendő hónapokban pedig ismét mestereket avatnak. A komlói Kiss András az első között tett hegesztő mestervizsgát, s szerezte meg a mesterlevelet.