Üdvözöljük a

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Világszínvonalú bakteriofág kutatások Pécsett

2017. július 4.

Számos sikeres kutatás-fejlesztési projektet menedzselt és több szabadalmat is bejegyeztetett már a pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt., amely elsősorban molekuláris és mikrobiológiai jellegű kutatásokkal foglalkozik. Fő területük a bakteriofág terápia, a pécsi laborban elsősorban növényvédelmi kutatásokat folytatnak, innen került ki a világon másodikként fogalomba hozott bakteriofág alapú növényvédő szer, amely egyben az első tűzelhalás elleni anyag is volt. 

Kereskedjünk a világhálón! De hogyan?

2017. július 4.

Gyökeresen átalakította a kereskedelmet az internet megjelenése. Ma minden száz forintból közel ötöt az interneten költünk el, és az online boltok forgalma folyamatosan növekszik. Hogy milyen előnyei vannak, ha valaki kereskedőként internetes értékesítési csatornát is használ, erről Harman Tibor üzleti coach-ot kérdeztük.

Több lábon

2017. július 4.

Mi köze van a laptopoknak a kerékpárokhoz? Vagy egy színes magazinnak a borkóstolós csapatépítéshez? De a villamoselosztók gyártása sem említhető egy napon a szárazjeges tisztítással, ahogy az autómosó sem a dizájntervezéssel. Mégis, az egyes üzleti tevékenységeket ugyanaz a vállalkozás végzi, hol azért, mert az élet így hozta, máskor pedig amiatt, mert a cégvezető kedvenc időtöltésében látta meg a lehetőséget. Egy azonban minden döntésnél közös volt: legyen gazdasági haszna az új terület elindításának, mert azért mégiscsak egy vállalkozásról van szó. Baranyai üzletembereket kérdeztünk meg a több lábon állás előnyeiről.

"Minden bográcsos ételt szívesen készítek"

2017. július 4.

A gasztronómia szeretete köti össze sorozatunk szereplőit: ezúttal ifj. Kecskés Károly, a komlói Kecskés Fémipari Kft vezetője mesél szenvedélyéről. És közben az is kiderült, hogy azért nem minden vadász tudja – vagy éppen szeretné – elkészíteni a vadhúst.

„Mindig a kihívásokat keresem a sportban, jobb akarok lenni”

2017. július 4.

A szüleit kérte meg, hogy vegyenek neki teniszütőt a zsebpénzéből, így 7 éves korában már a Pécsi Spartacusba járt teniszedzésre és a mai napig a klub tagjaként játszik Simon István, a JuridEco Zrt. vezérigazgatója. A Pécsi Tudományegyetem jogi és gazdasági tanácsadó vállalkozásának vezetője focizni is szeret, immár 15 éve játszik hetente szinte ugyanazzal a csapattal. Amíg versenyszerűen teniszezett, nem szerette a futást, mára ez megváltozott, és szívesen jár futni, elsősorban a Mandulás tornapályájára.

 

Egyre kevesebben hagyják el a pályát

2017. július 4.

Évekkel ezelőtt senki nem gondolta volna, hogy egyszer a hiányszakmák közé tartozik majd az eladóé is. Esztendők óta olyan sokan hagyják el a pályát, hogy a boltokban már lassan már csak szakképzetlenekkel tudják a hiányzókat pótolni.

Egységgé álltak össze a meglévő ismeretek

2017. július 4.

Különleges munkahely-teremtési, képzési program zajlik immár negyedik esztendeje Pécsett. Az Önindító nevet viselő projekt egyedülálló lehetőséget kínál a kreatív iparban vállalkozást indítóknak.

A Nosiboo már Amerikában hódít

2017. május 30.

Kevés olyan pécsi, baranyai vállalkozás van, amelynek termékei Amerikába is eljutottak. Prémium minőségű baba orrszívóival a Nosiboo Európa után néhány hónapja bejutott a tengerentúli piacra is, ami a vállalkozás egyik ügyvezetője, Mátrabérci Zsolt szerint nem volt könnyű. Milyen nagyszerű lenne, ha az USA-ban is megismétlődhetne a Nosiboo európai sikere: a termék 2014-ben orvosi eszköz kategóriában elnyerte a világ egyik legrangosabb nemzetközi termékdíját, a Red Dot Design díjat, majd 2016-ban egyedi és kimagasló formatervezése miatt kivívta a Német Dizájntanács elismerését és German Design Award díjat kapott. Úgy tűnik, hogy a kezdet biztató, hiszen néhány napja jött az újabb jó hír, miszerint a Nosiboo Pro készülék a legfontosabb USA szülői teszten PTPA díjat nyert, ami óriási elismerés!

A projektpartner keresés kiváló, de a piaci keresleti oldalt erősíteni kell az EEN-ben

2017. július 4.

A különböző földtani tevékenységeket folytató, több mint 170 tagot számláló francia klaszter, a Pole Avenia az Enterprise Europe Network-ön (EEN) keresztül pályázati partnerséget hirdetett egy európai uniós projektre, egy klaszterek közötti együttműködésre. Erre jelentkezett a kutatás-fejlesztéssel, földtani mérésekkel foglalkozó Alkalmazott Földtudományi Klaszter, és azonnal bekerültek a néhány héten belül leadandó projektbe. Mint a klaszter elnöke, dr. Fedor Ferenc mondja, korábban is tettek kísérletet céges szinten partneri kapcsolat kiépítésére az EEN rendszerén belül, de a siker eddig váratott magára.

A zuhanásbiztonság új márka lett

2017. július 4.

A zuhanásbiztonság néhány év óta gyakran használt fogalom és egy új tartalommal megtöltött terület lett a munkabiztonság területén. A védőeszköz-kereskedelemmel foglalkozó pécsváradi Q. P. Kft. ügyvezetője, Bogos Csaba jó érzékkel figyelt fel a magasban és mélyben végzett munka biztonságosabbá tételét szolgáló lehetőségre, és új márkát épített, amelynek a magas minőségű védőeszközök mellett szaktanácsadás, oktatás, leesésvédelmi eszközök felülvizsgálata is a része. Az elmúlt évek sikeréért azonban több fronton is meg kellett harcolnia a Gazek Safety Expertnek.

Autóteszt: Maszler Róbert – Mercedes-Benz E 220 d

2017. július 4.

Pécs legtradicionálisabb vendéglőjének, a Tettye Étteremnek egyik tulajdonosa Maszler Róbert a Pappas Autó felső középkategóriás limuzinját, az új Mercedes-Benz E-osztályt próbálta ki.

Saját szomszédaik

2017. július 4.

A Nappali Bár néhány év alatt a pécsi Király utca ikonikus, a városhatáron túl is ismert vendéglátóhelyévé nőtte ki magát. Az üzemeltetők májusban egy társintézményt nyitottak a szomszédban. A Reggeli megálmodójával, Felcser Dáviddal beszélgettünk.

Felnőtt korba lépett két és fél év alatt a Jobcapital

2017. július 4.

Nagyon fiatal vállalkozás a pécsi Jobcapital – két és fél éve működik –, de máris igen komoly eredményeket tudhat maga mögött. A munkaerő-közvetítésre, -toborzásra, -kölcsönzésre, álláskeresés támogatására specializálódott cég ügyvezetője, Papp Zoltán Péter azt mondja, gyorsan meghatározó szereplője lettek ennek a területnek Pécsett és a régióban. A rengeteg megbízás teljesítése mellett a cég építésére, a belső folyamatok fejlesztésére is sok figyelmet fordítanak.

A kétfajta tudásának nagy hasznát veszi

2017. július 4.

A Körex Épületgépészeti Kft. családi vállalkozásban működik már lassan három évtizede. Az alapokat az édesapa tette le, majd nyugdíjba vonulását követően a két fiú vitte tovább, s ezzel egy időben két különálló cég is létrejött, az egyik az irodatechnikára és a pénztárgépek kereskedelmére, szervizelésére, míg a másik az épületgépészetre szakosodott, ami egy időben kivitelezői tevékenységet is folytatott.

Indulj a jó irányba!

2017. május 30.

Mi leszel, ha nagy leszel? – az ezerszer elhangzó kérdésre a legritkább esetben érkezik a gyerekektől határozott, biztos válasz. Nem is csodálkozhatunk ezen, hiszen míg korábban átláthatóbb és jobban értelmezhetőbb volt a foglalkozások elnevezése és tartalma, addig ma az új szakmák megjelenésével sokszor azt sem tudjuk, hogy mit csinál egy közösségimédia-menedzser vagy egy webdesigner, esetleg az adatvédelmi szakértő, netán a drón-pilóta, és meg lehet-e élni ezekből a munkákból. Éppen ezért nagyon fontos tájékoztatni, megismertetni a pályaválasztás előtt álló gyerekeket és szüleiket a kor kihívásaival, elvárásaival, a kamara ez irányú tevékenységében már a vállalkozások is aktívan részt vesznek.